Općina Tomislavgrad prva u kantonu je počela s realizacijom mjera pomoći tamošnjim gospodarstvenicima koji su se usljed korona krize našli u izuzetno teškoj situaciji.

Stara je izreka da se na muci poznaju junaci, pa tako i kada je riječ o onim gospodarstvenicima koji, unatoč korona krizi i nemogućnosti normalnog poslovanja, nisu htjeli dijeliti otkaze svojim zaposlenim. Jedan od takvih gospodarstvenika je i Ivan Kovačević koji u svoje tri tvrtke zapošljava oko stotinu radnika.

“U biti kod mene su sve plaće dijeljene svaki mjesec, davane, otkaz je dobilo možda dva, tri čovjeka. To je ono što sam ja i govorio ovim ostalim kad kažu dobio je otkaz. Netko je dobio otkaz što nije htio radit, s nekim je bio dogovoren otkaz, ali na mjesta su primljeni novi radnici”, kaže Kovačević.

Držeći do svojih djelatnika, Kovačević nije čekao kakve će mjere u smislu pružanja pomoći gospodarstvenicima poduzeti bilo koja razina vlasti, pa i pored toga što svi njegovi autobusi danima stoje parkirani. Ipak, veliki problem u kojem su se našli svi takvi gospodarstvenici prvi koji je u ovoj županiji prepoznao je tomislavgradski općinski načelnik Ivan Vukadin.

“Kao pomoć gospodarstvenicima, odnosno gospodarskim subjektima koji funkcioniraju na području općine Tomislavgrad ukupno je juče plaćeno 54 tisuće 550 maraka, 170 zaposlenih, a 49 tisuća 850 maraka i 4 tisuće i 700 maraka povrata na istaknutu tvrtku. Danas se radi o plaćanju za još 81. zaposlenog”, ističe Vukadin (22.05.2020.).

Za travanj i svibanj ta pomoć po zaposlenom iznosi 300 maraka

“Ja mislim da smo svi mi gospodarstvenici dosta zadovoljni sa ovom pomoći koju su one ponudile, s tim da je općina Tomislavgrad već počela dijeliti ova sredstva”, naglašava Kovačević.

No, te se ne bi moglo reći i za onu pomoć koju federalna vlada odlučila pružiti gospodarstvenicima.

“I ta pomoć od 244 marke, država prisiljava ljude da ih prijavljuješ na minimalac. To je po meni nikakva pomoć”, dodaje Kovačević.

Kakva god bila ta pomoć, ona je barem za sada poznata, no ne i kada je riječ o onoj pomoći koja bi ovdašnjim gospodarstvenicima trebala stići iz županijske blagajne. Nje nema, niti je još poznato kolika će biti, iako gospodarstvenici danima traže odgovor na to pitanje.