Na području Tomislavgrada u proteklih nekoliko dana vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice iz te opštine gasili su dnevno po nekoliko požara koji su u jednom trenutku zaprijetili i kućama. Zbog toga, vlasti su upozorili građane na kazne za nesmotreno paljenje vatre na otvorenom.

Svi požari su evidentirani na različitim opštinskim lokacijama. Većina požara prijetila je širenjem prema visokoj borovoj i bukovoj šumi, a uslijed paljenja suve trave, požar je zaprijetio i kućama kod Buhova, Vinice i Roškog Polja.

Pošto se nekontrolisano paljenje počelo učestalo događati, iz Štaba za civilnu zaštitu opštine Tomislavgrad u srijedu su poslali upozorenje na poštivanje njihove odluke o uslovima i načinu spaljivanja suve trave, korova, rastinja i biljnih otpadaka koje je strogo zabranjeno.

Uz to, zabranjeno je spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću kao i paljenje vatre u blizini šume, zgrada, privrednih i drugih objekata, usjeva, nasada voćnjaka, pored saobraćajnica, te na trasama elektroenergetskih vodova.

Osobe koje vrše spaljivanje i loženje vatre na otvorenom prostoru dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti.

Protiv osoba koje se ne budu pridržavale Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, Zakona o šumama i Opštinske Odluke predviđene su kazne u iznosu do 1.000 maraka.