U Bosni i Hercegovini danas vrhunac toplotnog vala. Zbog izrazito visoke temperature koja je dosezala i do 41 stepen, na snazi je crveni meteoalarm. Ovakve vremenske pojave mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti opasne po sigurnost ljudi i životinja. Meteorolozi najavljuju kratko rashlađenje pljuskovima. Međutim, ljeto će biti veoma vruće.

Spas od vrućine građani su potražili na različite načine, hladeći se vodom, boraveći u hladu, a one koji su poželjeli u kafiće hladili su ventilatori i klima uređaji.

ANKETA
“Ako izađemo da budemo ovako u parku ili nekom dijelu gdje nije toliko vruće i gdje nije gužva, naveče izlazimo”.
“Budući da sam ja Hercegovac, navikao sam na ovakve vrućine. Sada se trenutno hladim u hladovini, čekam u hladovini kombi”.
“Vruće jest, ali opet nekako se podnosi, malo hlad, ja nisam previše osjetljiva”.

No, da uživanje u ljetnim danima ne bi postalo zdravstveni problem, poput sunčanice ili toplotnog udara važno je pratiti savjete stručnjaka. Ako do problema ipak dođe. stručnjaci savjetuju…

ELMA KUDUZOVIĆ, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

“Osobu odmah izvesti u hladovinu ili zamračen prozračan prostor i krenuti sa postepenim rashlađivanjem, a to je najbolje stavljanjem hladnih obloga sa nadoknadom tečnosti. Izbjegavati direktni utjecaj sunčevom zračenju u periodu od 10.00 do 17.00 sati, ukoliko se koriste klimatizovani uređaji gledati da ta temperatura nije niža sedam do deset stepeni u odnosu na vanjsku”.

Ako morate provoditi više sati dnevno na otvorenom po izrazito visokim temperaturama, preporučuje se obavezna zaštita glave i što više tečnosti, najmanje dva litra vode. Preporučuje se i nošenje svjetlije odjeće od što prirodnijih materijala.

Dr VESNA MIČIĆ STANOJEVIĆ, dermatovenerolog

“Usljed pretjeranog izlaganja suncu, svakog vida UV zračenja koža upamti, promjene na koži u vidu benignih ili malignih tumora, to se tek vidi na kraju ljeta”.

Meteorolozi kažu da u narednim danima možemo očekivati žuti i narandžasti meteoalarm, što znači da će temperature biti nešto niže, ali i dalje će biti vruće.

BAKIR KRAJINOVIĆ, Federalni hidrometeorološki zavod

“Zbog obilne kiše i grmljavinskog nevremena koje se očekuje na sjeveroistoku naše zemlje, u ostalim krajevima zemlje na snazi je žuti meteoalarm po pitanju grmljavinskog nevremena”.

Meteorolozi prognoziraju da nam predstoji toplo i suho ljeto u odnosu na prosječne vrijednosti kada je riječ ovom godišnjem dobu.