Tradicionalni Božićni koncert Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” ove godine će zbog pandemije biti održan u onlajn i televizijskom izdanju danas na programu BHT1. Koncert, kojim će se obilježiti najradosniji hrišćanski blagdan – Božić, zadržaće sličan koncept kao i prethodnih godina, kombinaciju duhovnog i svjetovnog, etno tradicije i običaja.

Božićnim koncertom prije godinu dana Srpsko prosvjetno i kulturno društvo svečano je zaokružilo prvih deset godina božićne koncertne tradicije. Tada nisu ni slutili da će se ovaj koncert u 2021. održati u sasvim novom i neobičnom okruženju bez prepune sale Narodnog pozorišta u Sarajevu i bez srdačnih čestitki licem u lice.

NEDELJKO MASLEŠA, predsjednik SPKD “Prosvjeta” Sarajevo

Današnji dan je za sve nas znak radosti i nade, ljubavi i vjere. Znak radosti zbog dolaska još jednog Božića, znak nade da ćemo se ponovo i što prije sresti i biti zajedno, znak vjere da će doći bolje sutra, da ćemo prebroditi sve izazove u svijetu u kojem živimo.

Na koncertu će nastupiti ansambl “Pro Musica” kojim će dirigovati maestro Josip Katavić, zatim profesorice i studentica sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu i ženski vokalni ansambl “Corona” koji postoji već dugo vremena i prepoznatljiv je u BiH i šire.

DEJAN GARIĆ, predsjednik Upravnog odbora SPKD “Prosvjeta”

Ansambal Pro musica će izvesti i nekoliko kompozicija koje do sada na ovim prostorima, a možda i šire niko nije ni imao priliku da čuje. Čuti ćete kako to izgleda kada pravoslavnu duhovnu muziku komponuju i pripremaju skandinavski kompozitori, to je zaista jedan zanimljiv koncept, ne odskace nimalo od onoga što ste inače navikli slušati.

TIJANA VIGNJEVIĆ, dirigentica ženskog ansambla “Corona”

Na koncertu ćemo se predstaviti sa tradicionalnim pjesmama iz gradske i seoske sredine i nadamo se da će publika uživati u ovom koncertu ioako nam se cijeli život sveo na onlajn i televizjske prenose.

Snimak ovogodišnjeg Božičnog koncerta Prosvjete bit će emitovan 7. januara u 20 sati onlajn i na programu BHRT-a.