U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine upriličena je svečanost, organizirana povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Za državu kao takvu, građani su odlučili kada su 1992. godine glasali na referendumu za nezavisnost. Od 64 posto građana koji su izašli, 99 posto glasalo je za nezavisnu i suverenu državu jednakopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da se večeras svi s ponosom prisjećaju 1. marta, kao dana stjecanja nezavisnosti države BiH.

“Dana kada su građani BiH koristeći se demokratskim mehanizmom referenduma izrazili svoju građansku volju za suverenom i nezavisnom državom BiH i time stvorili preduvjete za njeno međunarodno priznanje”, podsjetio je Komšić.

Komšić je dodao da je BiH zemlja svih njenih građana.

“Ovo je i vaša zemlja. Nitko vam je ne želi, neće i ne može oteti. Naša je, zajednička, učinimo je boljom nego što danas jeste, ako ne zbog nas samih, onda barem radi djece koja dolaze za nama. Ne smijemo dopustiti da vlastitoj djeci omrznemo kućni prag, te da svoju sreću i životne prilike traže daleko od ove zemlje. Moramo im ostaviti nadu da ova zemlja može biti najbolje mjesto na svijetu za njih”.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da će BiH uvijek biti cjelovita demokratska država.

“Bosna i Hercegovina će, prije ili kasnije, biti cjelovita demokratska država, država ravnopravnih naroda i građana, država u kojoj će svaki čovjek biti ravnopravan. Ja u to duboko vjerujem i to će se dogoditi prije ili kasnije. Država u kojoj će ekonomija biti takva da će ljudi od nje moći normalno živjeti i država koja će biti članica Evropske unije i NATO saveza”, kazao je Džaferović.

Džaferović je dodao da zbog ponašanja onih koji sada blokiraju državne institucije građani BiH “samo bespotrebno gube vrijeme”.