Iranski ministar spoljnih poslova otkazao je dolazak na Svjetski ekonomski forum u Davosu u Švajcarskoj iduće nedjelje, pozivajući se na neizvjesnost na Bliskom istoku, saopštili su organizatori.

Otkazivanjem se izbjegava njegov mogući susret sa visokim američkim zvaničnicima uključujući predsjednika SAD-a Donalda Trampa u vrijeme kada su odnosi Irana i SAD dostigli novi minimum.

Predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende je samo objavio “otkazivanje” dolaska iranskog ministra spoljnih poslova Mohamada Džavada Zarifa, koji je bio na crnoj listi administracije predsjednika Trampa i prije novih tenzija između dvije zemlje. Brende nije želio da objašnjava razloge njegovog nedolaska.

“Moramo da razumijemo otkazivanje u pozadini neizvjesnosti u regionu i događaja u Iranu”, rekao je Brende novinarima u sjedištu Svjetskog ekonomskog foruma u Ženevi.

Ukupno se očekuje gotovo 3.000 čelnika iz 118 zemalja na skupu u Davosu koji se održava od 21. do 24. januara. Među 53 šefova država ili vlada, čije prisustvo je najavljeno, su predsjednik Iraka Braham Salih i njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i stotine poslovnih lidera i aktivista civilnog društva, kao što je ekološka aktivistkinja Greta Tunberg iz Švedske.

Osnivač Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Švab naglasio je važnost održivog ekonomskog rasta, potrebu za pristojnim radnim mjestima i platama, i planovima za stručnu obuku milijardu ljudi širom svijeta tokom naredne decenije.

Forum će podstaći partnerske kompanije da postanu ugljenički neutralne. Švab je ukazao na ekološki projekat zasađivanja 1.000 milijardi stabala širom svijeta do 2030. da pomognu da upiju višak ugljen dioksida u atmosferi.

Švab je rekao da se svijet suočava sa vanrednim stanjem i da šansa da se nešto uradi brzo nestaje kada je riječ o djelovanju za spasavanje životne okoline. On je rekao da će skup ove godine biti mjesto za djelovanje, a ne za pričanje.