Američki predsjednik Donald Tramp izgleda da je priznao poraz dopustivši novoizabranom predsjedniku Džo Bajdenu da počne preuzimati američku vladu.

Naime američka TV kuća CNN došla je u posjed pisma koje je Emili Marfi, šefica ključne američke savezne agencije (Uprave za opće poslove – GSA), za formalno priznavanje rezultata američkih izbora, poslala Bidenu

U tom pismu ga je izvijestila da tranzicija s administracije Donalda Trumpa na novu upravu može početi.

Time je Biden u praksi i službeno postao izabrani predsjednik, a sve će formalizirati elektorski kolegij 14. decembra.

Kako je javio CNN, u pismu šefice GSA koje je poslano Bajdenu stoji da je Trampova administracija spremna za početak formalne tranzicije vlasti.

Kako bi ostao vjeran svoj publici, na Twitteru se oglasio i Donald Trump.

“Želim zahvaliti Emili MArfi iz GSA na njenoj predanosti i odanosti našoj zemlji. Uznemiravana je, prijetili su joj i zlostavljali je – i ne želim da se to događa njoj, njenoj oporodici ili zaposlenicima GSA-e. Naš slučaj se snažno nastavlja, nastavit ćemo jaku borbu i vjerujem da ćemo uspjeti. No, u interesu naše zemlje, poručujem Emili i njenom timu da učine ono što treba učiniti kad je riječ o početnim protokolima, i rekao sam mom timu da učini isto”, napisao je Trump.

Bajden je na izborima osvojio 306 glasova elektora, što je 36 više od potrebnog praga od 270 elektora. On bi trebao preuzeti dužnost 20. januara.