Američki predsjednik Donald Tramp i njegov protivkandidat sporili su se tokom njihove posljednje televizijske diskusije pred izbore 3. novembra oko odgovora SAD na klimatske promjene, a iskazali su velike nesuglasice oko budućnosti naftne industrije.

Kandidatima je u Nešvilu u državi Tenesi postavljeno pitanje šta će uraditi u borbi protiv klimatskih promjena.

“Volim ekologiju”, rekao je Tramp, ukazujući na savezni program za sadnju stabala i smanjenja emisija ugljen-dioksida. Međutim, on je napomenuo da ne želi da naškodi firmama kako bi pomagao ekologiji.

Bajden je naveo da je njegov plan tranzicija na više ekološku ekonomiju kojom će biti formirana dodatna radna mjesta i podstaknuta privreda.

Prema njegovim riječima, globalno otopljavanje je egzistencijalna prijetnja po čovječanstvo i da ima moralnu obavezu da se bori protiv klimatskih promjena.

Tramp je optužio Bajdena da planira da uništi naftnu industriju na šta je kandidat Demokratske stranke odgovorio da vjeruje da SAD treba da naftu zamjene solarnom, energijom vjetra i drugim oblicima energenata koji ne izazivaju zagađenje.

Bivši guverner Teksasa Rik Peri odmah je kritikovao Bajdena navodeći da će svojim namjerama ukinuti više miliona radnih mjesta.

Senator iz Oklahome i član Demokratske stranke Kendra Horn distancirala se od Bajdena, ističući da nije saglasna sa njegovom politikom prema nafti i gasu.