Američki predsjednik Donald Tramp danas je branio svoju odluku o povlačenju SAD iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama, rekavši da je “nepravedan i neobjektivan” dok se njegov nasljednik Džozef Bajden založio za povratak zemlje tom dogovoru.

SAD su početkom novembra zvanično istupile iz sporazuma o klimatskim promjenama postignutim u Parizu krajem 2015.

“Izvukao sam SAD iz nepravednog i neobjektivnog Pariskog klimatskog sporazuma, a koji je vrlo nepravedan prema SAD”, rekao je Tramp na virtuelnom samitu Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju – G20.

Teme samita u organizaciji Saudijske Arabije su, između ostalog, životna sredina i pandemija koronavirusa.

“Pariski sporazum nije postignut da bi spasio životnu sredinu, već da bi uništio američku privredu”, rekao je Tramp i dodao da odbija da se odrekne nekoliko miliona radnih mjesta u SAD i da se milijarde dolara šalju najgorim zagađivačima koji ne poštuju životnu sredinu.

Tramp, koji zagovara industriju fosilnih goriva, doveo je u pitanje nauku o klimatskim promjenama i ublažio je neke mjere za zaštitu životne sredine.

Međutim, Bajden je obećao da će se SAD vratiti sporazumu prvog dana njegovog stupanja na dužnost predsjednika u januaru 2021. godine. Tu izjavu su pozdravili mnogi evropski lideri.