“Sve dok sam predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Iran neće imati nukelarno oružje”, započeo je Donald Tramp svoje obraćanje naciji povodom posljednjih napada Irana na američke vojne mete.

“Niti jedan Amerikanac ni Iračanin nije povrijeđen u napadima iranskog režima. Svi naši vojnici nalaze se na sigurnom, a materijalna šteta nanijeta bazama je minimalna zahvaljujući sistemima za rano upozorenje”, izjavio je Tramp.

Kazao je kako se čini da se Iran povlači, što je pohvalio. Takođe je pozdravio hrabrost svih vojnika stacioniranih u Iraku.

“Od 1979. godine mnoge države tolerišu Iran i njegovo destruktivno ponašanje. Ti dani su odbrojani. Oni prijete civilizovanom svijetu, a mi to ne možemo dopustiti”, kazao je on.

Istakao je da su, kako kaže, “prošle sedmice zaustavili nemilosrdnog teroristu”.

“Ja sam naredio eliminaciju generala Sulejmanija. On je planirao nove napade, ali smo ga zaustavili. Ima iransku i američku krv na rukama. Njegovim uklanjanjem smo teroristima poslali snažnu poruku”, kazao je Tramp, dodavši da Amerika cijeni živote svojih ljudi.

Tramp je najavio nove ekonomske sankcije Iranu koje će biti “na snazi dok Iran ne promijeni ponašanje”.

Pozvao je zapadne države da prekinu sve dogovore s Iranom vezano za nulearno oružje.

“Mi trebamo pomoći Iranu da ostvari svoj puni potencijal kao faktor stabilnosti u regiji. Oni sada siju samo teror i razdor”, kazao je američki predsjednik.

Tramp je takođe najavio da će pozvati NATO da ima aktivniju ulogu u mirovnom procesu na Bliskom istoku.