Američki predsjednik Donald Tramp vršio je pritisak na zvaničnika savezne države Džordžija nadležnog za izbore da “nađe” dovoljno glasova kako bi mu poništio izborni poraz u toj državi, po snimci telefonskog razgovora od subote koju je dobio list Vašington Post.

Vašington Post je juče objavio dijelove sat vremena dugog telefonskog razgovora između Trampa i državnog sekretara Džordžije Brada Rafenspergera, također republikanca, i napisao da se Tramp naizmjenično dodvoravao, molio i prijetio Rafenspergeru neodređenim kaznenim posljedicama u pokušaju da poništi svoj izborni poraz od izabranog predsjednika Džoea Bajdena u toj državi.

List navodi da su Rafensperger i njegov savjetnik tokom cijelog razgovora odbacivali Trampove tvrdnje i odgovorili predsjedniku da se oslanja na osporene teorije zavjere o izborima koji su bili pošteni i ispravni. Audio snimci koje je list objavio to i potvrđuju.

“Narod Džordžije je ljut, ljudi u zemlji su bijesni”, rekao je Tramp, po dijelu snimke koju je na svojim internetskim stranicama objavio list.

“Nema ništa loše, znate, ako kažete da ste se preračunali”, rekao je.

“Gledajte, sve što želim je ovo. Želim samo naći 11.780 glasova, što je jedan više nego što imamo. Zato što smo pobijedili u državi”, kaže Tramp u razgovoru ustrajavajući da “nema šanse” da je izgubio u Džordžiji.

Bijela kuća nije željela komentarisati snimku, a na zahtjev agencije Rojters za komentar još nije odgovorio ni Rafenspergerov ured. Komentar nije imao ni Bajdenov ured.

Džordžija je jedna od nekoliko ključnih država na američkim predsjedničkim izborima 3. novembra u kojima je Tramp izgubio od Bajdena. Tramp od tada iznosi neutemeljene tvrdnje o izbornim prevarama u tim državama nastojeći preokrenuti rezultat.