Američki predsjednik Donald Tramp rekao je guvernerima država SAD da zbog njihovog odgovora na proteste izgledaju slabo i da treba da zauzmu oštriji stav.

“Morate da dominirate, ako to ne činite, traćite mi vrijeme. Pregaziće vas, izgledaćete kao gomila budala. Morate dominirati”, rekao je Tramp, prenosi “CBC”, pozivajući se na audio-snimak do kojeg su došli.

Prema navodima “CBC-a” i pisanju “Njujork tajmsa”, Tramp je zaprijetio da će i sam zauzeti oštriji stav i da će “aktivirati” državnog tužioca Bila Bara.

On je od guvernera zatražio da vrše hapšenja i da uvode zakone protiv paljenja zastava.

Nekoliko medija prenijelo je da je guverner Ilinoisa Džej Robert Priker poručio Trampu da njegova retorika samo pogoršava nasilnu situaciju.

Tramp se nije javno oglašavao od početka protesta zbog smrti tamnoputog Džordža Flojda prošle sedmice ali je u porukama na “Tviteru” tražio oštriji odgovor.

Nemiri su izbili prije sedam dana u Mineapolisu nakon smrti nenaoružanog tamnoputog Džordža Flojda dok je bio pod policijskim nadzorom.

Na video-snimku se vidi kako policajac Derek Čovin drži koljeno na vratu Flojda skoro devet minuta prije nego što je izdahnuo. Čovin je otpušten zbog incidenta i optužen je za ubistvo trećeg stepena.

U više desetina gradova širom SAD zbog nemira uveden je policijski čas.