Klinika za hirurgiju Medicinskog univerziteta i Opća bolnica u Beču sakupili su sva dosadašnja iskustva o transplantaciji pluća kod pacijenata oboljelih od Covida-19 u svijetu i razvili opće kriterije za transplantaciju ovog organa.

Bečki program transplantacije pluća je u međunarodnom konzorciju stručnjaka iz Sjedinjenih Država, Evrope i Azije vodeći u svijetu. Do sada je prema bečkom programu uspješno provedeno 40 transplantacija pluća kod covid pacijenata u svijetu, a na Medicinskom univerzitetu u Beču 12.

Četrdesetčetverogodišnja Bečlijka je u maju 2020. bila prva pacijentica u Evropi kojoj je nakon teške kliničke slike uzrokovane Covidom i potpunog otkazivanja pluća urađena transplantacija pluća. U momentu transplantacije PCR test je pokazao postojanje virusnih čestica, ali one nisu smatrane zaraznim.

“Naravno da takav jedan složeni zahvat dolazi u obzir samo kod onih pacijenata koji zbog godina starosti i općeg povoljnog zdravstvenog stanja imaju dobre šanse za oporovak”, objašnjava Konrad Hötzenecker, voditelj renomiranog bečkog programa za transplantaciju pluća Medicinskog univerziteta i Opće bolnice u Beču, koji se sa 100 transplantacija pluća godišnje zajedno sa onim iz Toronta, Clevelanda i Hannovera ubraja u najveće transplantacione programe u svijetu.

Za transplantaciju moraju biti ispunjeni kriteriji: iscrpljenost svih konzervativnih opcija terapije, izostanak oporavka pluća oštećenih Covid- 19 unatoč četverosedmičnoj terapiji podrške disanju putem ECMO (izvantjelesna membranska oksigenacija) aparata, potvrda o uznapredovalom i nepovratnom oštećenju oba plućna krila u nekoliko uzastopnih pregleda CT aparatom, starost ispod 65 godina i nepostojanje relevantnih popratnih oboljenja.

Kandidati moraju biti dobrog općeg stanja ili sa realnim šansama za potpuni tjelesni oporavak, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.