U tijeku je izgradnja alternativnog cjevovoda na lijevoj obali Trebišnjice. Ovo je treća faza kapitalnog projekta proširenja vodovodnog sustava. Njegovom realizacijom bit će omogućena stabilna opskrba grada vodom.

Zbog čestih kvarova na vodovodnoj mreži u koju nije ulagano više desetljeća, potrošači na područja Grada Trebinja vrlo često ostajali su bez vode. Problem bi konačno trebao biti riješen izgradnjom novog cjevovoda dužine četiri kilometra. Osim toga, radi se i na sekundarnoj mreži, kao i rekonstrukciji postojećih priključaka. Ovo je prvo značajnije proširenje sustava, čiji dijelovi datiraju s početka dvadesetog stoljeća, a u planu je prstenasta mreža oko grada.

DUŠKO VUJOVIĆ, član Nadzornog tima

Ovo je prvi put da se nadograđuje koncepcija vodovoda iz 1903. godine kada grad Trebinje vodu dobija i s lijeve i s desne strane tako da u slučaju kvara s desne strane pa do grada može se izvršiti prespajanje i obrnuto…

Ovo je treća faza izgradnje sustava koji se realizira u okviru projekta “Vodovodna i kanalizacijska infrastruktura u Republici Srpskoj”. Do sada je urađen rezervar “Krš” i prečistač otpadnih voda. Potpuni završetak projekta očekuje se izgradnjom još dva rezervara u visinskim zonama grada.

SPASOJE RADOVIĆ, direktor “Vodovoda” Trebinje

I poslije te lijeve obale ćemo nastaviti s izgradnjom rezervara Police i Crkvina i da riješimo probleme građana u tom dijelu grada, s tim bi završili sve veće infarstrukturne projekte na području grada i onda bi trebali samo raditi na rekonstrikciji starih cjevovoda.

Vrijednost projekta je oko dva milijuna maraka, od čega je Grad Trebinje osigurao 15 posto, Europska unija 35, a ostatak sredstava je iz kreditnog zaduženja. Rok za završetak radova je ožujak naredne godine.