U vrijeme kada sve više ljudi ostaje bez posla, pozitivna vijest stiže iz Trebinja gdje je pokrenut rad plantaže masline, a posao će dobiti ugrožene kategorije stanovništva.

Ovo je prva ženska poljoprivredna zadruga socijalnog karaktera u čijem radu, između ostalih, učestvuju i žene koje su trpjele različite vidove nasilja. Zasadile su 160 sadnica autohtone vrste smokve „sušice“. Cilj je ekonomski osnažiti ove žene.

LJILJANA ČIČKOVIĆ, direktorica Udruženja “Ženski centar”, Trebinje

Zadruga jeste koncipirana tako da podrži žene iz reda ranjivih kategorija, ne samo kao zadrugarke nego i kao žene koje imaju prednost pri uposlenju.

NATALIJA SIMOVIĆ, direktorica programa donacija Fondacije “Trag”

Samim tim „Ženski centar“ Trebinje je jedinstvena organizacija jer pored usluga koje pružaju u smislu zaštite i podrške ženama kada su u situaciji porodičnog nasilja ,oni to gledaju dugoročno da ženam kroz ovaj projekt sadnje smokve i biznis obezbjede ekonomsko osnaživanje i dostojanstven život.

Podršku projektu dale su brojne institucije i organizacije, među kojima i Češka ambasada koja je finansirala sistem navodnjavanja.

IVANA HLAVSOVA, ambasadorica Republike Češke u BiH

Mene posebno raduje da u ovom projektu se uključuju dvije stvari ekonsmoski i socialni aspekt, bez ekonsomskog razvoja ne možete poboljšati socijalni položaj i žene kojih se tiče imaju našu veliku podršku.

DRENA ĐOKIĆ, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske

Ministarstvo je od početka upoznato sa projektom Zadruge „Smokvica“ i podržava ovaj projekat i do sada za ovaj projekt smo uložili
preko 65 hiljada KM, naravno vaj projekat zahtjeva puno rada i sredstava

Planirano je da na prostoru od devet hektara budu zasađene sadnice smokve, ali i raštana. Sav uzgoj će biti po organskim principima. U planu je i postavljanje solarnih panela koji će ovo poljoprivredno dobro snabdijevati električnom energijom.

NEBOJŠA KOLAK