Udruženje djece sa poteškoćama u razvoju iz Trebinja uskoro bi trebalo dobiti novu zgradu koja bi u potpunosti bila funkcionalna za njihove potrebe. Izgradnja počinje za desetak dana, a završetak prve faze očekuje se na proljeće.

“Zadovoljiće se sve potrebe djece i lica sa poteškoćama u razvoju od pristupa, rada, radionica, kreativnih radionica, kancelarija čak i senzorne sobe”, pojašnjava Vesna Mijanović, predsjednica Udruge “Sunce nam je zajedničko”.

“Neka procjena radova bi bila do milion i po KM. Evidentno je da nema sredstava u tom iznosu i onda smo donijeli odluku da radimo po fazama, a da uporedo ide i dalje prikupljanje sredstava. Prva je faza ova koja počinje za nekih deset dana, najdalje, da se objekat dovede pod krov, da se sa vanjske strane uradi, druga je faza uređenje donjega sprata i sa uređenjem donjega sprata stvaraju se uslovi da možemo da pređemo u novi objekat”, kazao je rukovodilac projekta Mijat Šarović.

Na prošlogodišnjoj humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” prikupljeno je 627.450 maraka. Kada centar bude završen korisnici će imati sve neophodne usluge.

“Treća će faza biti okolno uređenje, tu ćemo imati podršku i Grada i Vlade RS i radićemo dosta humanitarnih akcija i četvrta faza je završetak gornjeg sprata. To je nešto novo gdje se stvaraju uslovi da razvijemo jedan program koji se zove predar, gdje će roditelji moći ostaviti do pet dana svoje dijete kako bi se posvetili nekim drugim obavezama”, dodaje Šarović.

Grad će biti vlasnik objekta. Osim korisnika iz Trebinja, usluge ovog centra čiji se početak rada očekuje na proljeće, imaće i djeca iz susjednih opština.