Pet trebinjskih vinarija prezentovalo je autohtone vinske sorte u Lombardiji. Predstavljeni su vranac, žilavka, kadarun, surac i plavka. Ovo je izuzetno značajna manifestacija za trebinjske vinare, ali i za turizam ovih prostora.

Nakon posjete italijanske somelijerke Andrijane Ričardelo, uslijedio je poziv trebinjskim vinarima da posjete Lombardiju i Milano, kako bi predstavili autohtona vina ovog područja. Za Italijane je bilo veliko iznenađenje da na tako malom prostoru, iz relativno mladih vinarija, stižu izuzetno kvalitetna vina.

RADOVAN VUKOJE, Podrumi vina “Vukoje

” Ja kažem da su ove prezentacije i zajednički nastup trebinjskih vinara veoma dobre, ne samo za trebinjske vinare, nego uopšte za enogastro ponudu našeg kraja. Ljudi su se upoznali sa istorijom BiH, sa istorijom vinskom Trebinja”, rekao je Vukoje.

Vinarka Milica Anđelić potvrđuje značaj ovakve prezentacije autohtonog kvaliteta van granica Bosne i Hercegovine. Kaže da je veoma značajno što smo nepoznati u svijetu, te da je to velika prilika za vinarstvo ovog prostora.

MILICA ANĐELIĆ, Podrumi vina “Anđelić”, Trebinje

“Svijet je prezasićen tih nekih internacionalnih sorti koje rastu u svim regijama, tako da su reakcija na Žilavku i na Vranac bile izuzetno dobre. Pored somelijera koji su prisustvovali na prezentaciji Trebinja i pet trebinjskih vinarija, tu su se našli i novinari i ljubitelji vina i distributeri”, kazala je Anđelić.

Iz Slow Fooda ističu dodatni značaj ovakve manifestacije, ne samo za vinare nego i za gastronomsku ponudu ovog područja od grana poljaka, sira iz mijeha, cicvare i mnogih drugih proizvoda.

GORDANA RADOVANOVIĆ, “Slow Food”, lokalni ogranak Trebinje

“Na malom prodručju postoji jedno bogatstvo i varijacija proizvodnje i sorti, kao i čitav ambijent koji odiše istorijom, ne samo visoko ocijenjenih vina, nego jednim posebnim ambijentom kakvi su Trebinje i hercegovina”, istakla je Radovanović.

Kako bi se vinari predstavili u Italiji, pomogli su im Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske, zatim SVG, a svi ističu i dobar prijem i prezentaciju Bosne i Hercegovine od konzula naše države u Italiji Dragana Mihaljevića. Postoji mogućnost da se ovakva prezentacije održi u Bolonji i u nekim drugim državama Evrope.