Trebinjski vinogradari privode kraju ovogodišnju berbu grožđa, očekujući novi Zakon o vinu, kako bi njihova proizvodnja bila ravnopravna sa uvozom grožđa i vina iz drugih zemalja.

Počela je berba žilavke u Carskim vinogradima, a vinogradari su zadovoljni ovogodišnjem rodom i kvalitetom grožđa. U ovoj godini pandemije, jedino pozitivno je kvalitet grožđa, kaže Radovan Vukoja.

RADOVAN VUKOJE, Podrum vina “Vukoje” Trebinje

“Nadam se da će se rezultati koji su dobiveni u vinogradu uspješno pretočiti u podrumu i dobiti velika vina, kao i ranijih godina.”

DRAGAN ANĐELIĆ, direktor “Agrofina”

“Ova godina je i rodom i kvalitetom sasvim zadovoljavajuća, čak bih rekao, kvalitet iznadprosječni.”

Iako zadovoljni berbom, vinari željno očekuju novi Zakon o vinu kako bi bili u ravnopravnom položaju sa uvoznicima grožđa i vina.

DRAGAN ANĐELIĆ, direktor “Agrofina”

“Nismo mi čak ni protiv nekog uvoza, ali da budemo u ravnopravnom položaju sa okolinom, odakle to dolazi. Ima niz načina da budemo u ravnopravnom položaju.”

RADOVAN VUKOJE, Podrum vina “Vukoje” Trebinje

“Svaka zemlja koja ima uređen Zakon o vinu smatra se da ima strategiju. Bosna i Hercegovina već dugo ne usvaja Zakon, zadnjih desetak godina se radi na tome. Dosta je nekih faktora uticalo na to, sad je došao trenutak da se to što prije odradi.”

A trenutak je poznat, uslovljavanje Evropske unije.

STAŠA KOŠARAC, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH

“Mi u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa smatramo Zakon o vinu jedan od prioritetnih zakonskih propisa koji moramo donijeti, s obzirom na činjenicu da imamo jasno upozorenje od Evropske komisije da donesemo tu vrstu Zakona u naredne tri godine kako bi naši proizvođači mogli da plasiraju robe na tržište EU.”

Berba je pri kraju, vinogradari imaju odličnu sirovinu za ovogodišnje vino, još samo da Zakon o vinu zaštiti njihov rad, i biće u potpunosti zadovoljni.