SFK 2000 Sarajevo održao je konferenciju za medije uoči turnira „Sarajevo Regional Cup“, koji počinje sutra utakmicom protiv Spartaka iz Subotice. Osim bh. prvakinja, na turniru će nastupiti najbolji timovi iz susjednih država. Trenerica SFK 2000 Sarajevo Samira Hurem izjavila je kako ovaj turnir predstavlja realizaciju njihove vizije.

“Turnir predstavlja razvoj ženskog fudbala u regionu i državi. Uslovi nisu najbolji, kada gledamo na COVID-19 pandemiju, ali smo ipak uspjele da organizujemo ovaj turnir. Naša želja jeste da počne regionalna liga za žene i ovo je poruka UEFA-i da žene to mogu. Dolaze nam u Sarajevo najbolji timovi Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Zbog trenutne situacije, nažalost, nisu mogle prisustvovati prvakinje Sjeverne Makedonije, Albanije, Mađarske i Slovenije, ali vjerujemo da će naredne godine biti uz nas”, kazala je Hurem.

Plan utakmica i aktivnosti:
17.07. u 17.00 sati SFK 2000 Sarajevo – ŽFK Spartak Subotica;
18.07. u 17.00 sati ŽFK Breznica – ŽNK Osijek;
19.07. slobodne aktivnosti, obilazak grada, posjeta Vijećnici;
20.07. u 10.00 sati SFK 2000 Sarajevo – ŽFK Breznica; u 17.00 sati ŽFK Spartak Subotica – ŽNK Osijek.

Govoreći o kadru, Hurem je navela da je nekoliko fudbalerki otišlo u inostranstvo.

“Nastupat će na evropskoj sceni i ponosne smo što je klub uspio napraviti kvalitetne igračice. S druge strane, to nam je problem u vidu nedostatka kvaliteta. Taj nedostatak ćemo nadomjestiti radom, a to je proces. Imamo mlade igračice, koje imaju neosporan talent i pružiti ćemo im priliku. Nažalost, u ženskom fudbalu ne možete kupiti igračice, ali možete samo izgubiti igračicu kada dođe neki veliki evropski klub i pokaže interes za nju. Trenutno razgovaramo sa mnogo igračica, doveli smo do sada nekoliko. Naša najbolja mlada igračica Maja Jelčić se nalazi na probi u Frankfurtu i vidjet ćemo da li će ostati. Neće nam biti lako, ali imamo šampionsku dušu i poredati ćemo sve kako treba”, kazala je Hurem.

O pojedinostima turnira, govorila je generalna sekretarka Azra Numanović.

“Turnir počinje sutra, našom utakmicom protiv Spartaka. Trening centar u Butmiru bit će otvoren, nadamo se da će biti publike. Sve utakmice biti će na Youtube kanalu kluba. Koristim priliku da se zahvalim partnerima i sponzorima na podršci. Mi smo poznate kao tim koji besprijekorno organizuje Ligu prvaka, a ta iskustva će nam dobro doći za ovaj turnir”, poručila je Numanović.