Posjeta zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metjua Palmera Mostaru, kako da bi dao podršku održavanju transparentnih i poštenih izbora u ovom gradu, aktuelizovala je jednu staru boljku političkog sistemа u Bosni i Hercegovini – potencijalnu prodaju i razmjenu mjesta u biračkim odborima, da bi stranke protivzakonito imale više članova nego što Izborni zakon nalaže. Ta je praksa odavno poznata, a aktivisti i promatrači će morati dobro otvoriti oči – da izbornim procesom, odnosno voljom birača – niko ne bi mogao da manipuliše.

O manipulaciji sa biračkim odborima nakon sastanka s Palmerom progovorio je predsjednik gradskog odbora SDP-a Mostar Arman Zalihić. Pozvao je nadležne da preispitaju motivaciju stranaka koje u Mostaru nemaju predstavnike ni ogranke a sudjeluju u izborima.

ARMAN ZALIHIĆ, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar

“Treba obratiti panjžu na to da se u Mostaru prijavilo 50 političkih subjekata na izbore, a od toga 80 posto uopće nema ogranak u Mostaru, što znači da je njihov motiv da netko ispred tih stranaka postavlja svoje ljude u biračke odbore. Nije normalno da politička stranka koja u svom imenu ima Maglaj i Čapljinu prijavljuje se na izbore u Mostaru.”

Malverzacije sa prodajom ili razmjenom mjesta u biračkim odborima otkrivene su prvi put na lokalnim izborima 2004. Takve manipulacije, iako javna tajna, teško su dokazive. Neslužbeno saznajemo kako se mjesta u odborima kupuju ili prodaju. Ovisno o veličini biračkog mjesta, pozicija u odboru plaća se od 500 do 2000 KM.

IVANA MARIĆ, politički analitičar

“Svima je poznato da se na taj način rade izborne prevare da bi dobili mjesto u izbornim odborima i da bi ga prodali većim strankama ili da bi zaradili novac na izborni dan kako bi se vršile dodatne malverzacije. To nije nikakva tajna, godinama se ponavlja iz izbora u izbore da rade na taj način, manipuliraju i da se izigrava volja građana i da dobivamo zastupnike za koje građani nisu glasali.”

Dugogodišnji civilni aktivist i politolog Husein Oručević na mostarske izbore izlazi kao nezavisni kandidat. Upozorava kako izborni inžinjering, koji je postao ustaljena praksa, neće biti eliminiran dokle god se glasovi broje ručno i presuđuje ljudski faktor.

HUSEIN ORUČEVIĆ, politolog i nezavisni kandidat

“Te analogne, te van digitalne strukture kontrole onoga što ce izlaziti iz tih kutija su već proučene i znamo što rade i kako rade. Kada bismo doveli tehnologiju puno bi bilo lakše govoriti o fer političkim izborima.”

Površnim pogledom na listu prijavljenih političkih subjekata i laiku je jasno kako sudjelovanje pojedinih nema nikakvog smisla. Predstavnici stranaka koje nemaju svoje ogranke u Mostaru koje smo zvali za komentar nisu bili raspoloženi za izjave. Svi su bili ili na važnim sastancima ili su nam jednostavno, nakon što smo rekli zbog čega zovemo, spustili slušalicu.