Ublažavanje mjera na suzbijanju epidemije koronavirusa u Republici Srpskoj otvorilo je uslužno-zanatske radnje, ali trgovci nisu zadovoljni odzivom kupaca. Istraživali smo da li ima nedoumica u vezi sa propisanim mjerama, i koje od njih najviše odbijaju kupce.

“Čekamo bolja vremena, neka su nam bar dozvolili da radimo”, najčešći je odgovor trgovaca koji su nakon jednomjesečne pauze otvorili radnje. Prilagođavaju se novim pravilima, svjesni da će im trebati vremena da vrate i kupce i izgubljenu dobit.

“Početak je tek, mnogi još ne znaju da se radi, pretežno promijene po neku bateriju, nije još krenulo normalnim tokom, nadam se da će biti bolje”, kaže sajdžija Stipo Petrušić.

Trgovkinja Dragana Jović ističe da je promet opao otkako su mjere uvedene, te da čekaju bolja vremena.

Na svim novootvorenim radnjama istaknuto je obavještenje kupcima da moraju nositi maske, rukavice i držati distancu od dva metra. Neke zanatlije su imale nedoumica u vezi sa novim pravilima rada, ali očekuju da će se situacija za 15 do 20 dana koliko-toliko normalizovati.

“Bilo je nekih dilema jer je specifično, pojedinačno nas otvaraju, mjere nisu mogle biti kao za markete i apoteke. Obišli su nas, dali upute od pet tačaka kojih se trebamo pridržavati”, kaže prodavačica srebra Nikolina Stanivuković.

Vlasnici butika naglašavaju kako su nezadovoljni odlukom da se garderoba ne smije probavati, a da su dužni da se obezbijedi zamjena. Kažu da će to svakako smanjiti broj kupaca i nadaju se da će ova mjera uskoro biti ukinuta.

Sličnog su stava i prodavači obuće. Nemogućnost probavanja obuće, ističu, najviše odbija kupce.

Iz Inspektorata apel i kupcima i prodavcima da se pridržavaju donesenih zaštitnih mjera, jer epidemiološka situacija još ne daje povoda za opuštanje.

“Imamo 200 inspektora, nemamo dovoljan kapacitet da kontrolišemo po opštinama trgovinske radnje i ugostiteljske objekte. U proteklom periodu nismo imali prijava da je neko kršio odluku Kriznog štaba o zabrani rada”, kaže direktor Inspektorata RS Dragutin Škrebić.

Iako podržavaju liberalizaciju mjera, trgovci postavljaju jedno od pitanja kako će radnici dolaziti i odlaziti na posao, ako ne žive u Banjaluci, ako je ukinut javni prevoz. Iz Gradske uprave su najavili da će u prvoj polovini maja profunkcionisati.