Prve masovne prosvjede protiv režima Slobodana Miloševića održane su na današnji dan prije 30 godina, 9.ožujka 1991. u Beogradu.

Prosvjed u organizaciji Srpskog pokreta obnove (SPO), pod vođstvom Vuka Draškovića, organiziran je protiv režima i uređivačke politike tadašnje državne televizije RTV Beograd.

Taj prosvjed je organiziran u ime pobune protiv režima i uređivačke politike državne televizije koja je bila neobjektivna, puna optužbi i uvreda na račun opozicije i u službi propagande za tadašnji režim Slobodana Miloševića zbog čega su je zvali “TV Bastiljom”, prenosi Beta.

Oko 100.000 prosvjednika zahtijevalo je smjenu generalnog direktora Dušana Mitevića i četiri urednika RTS-a (tada RTV Beograd) Slavka Budihne, Predraga Vitasa, Ivana Kriveca i Sergeja Šestakova.

Zabrana skupa, jake snage policije, pokušaji da se građani rastjeraju suzavcem, vodenim topovima, gumenim mecima, konjicom i silom, prebijanje prosvjednika bili su način na koji se tadašnji režim Slobodana Miloševića obračunavao s neistomišljenicima.

U sukobu policije i prosvjednika bilo je ozlijeđeno više od 200 ljudi. Poginuo je policajac Nedeljko Kosović. Policija je pucala bojevom municijom i tada je ubijen 17-godišnji Branivoje Milinović. Uhićen je predsjednik SPO Vuk Drašković i zabranjen je rad Televizije Studio B i Radija B92.

Kao odgovor na to, 10. ožujka studenti su krenuli iz Studentskog grada ka Terazijskoj česmi i tako je počela “plišana revolucija”.

Poslije nekoliko dana prosvjeda zahtjevi studenata su usvojeni, Vuk Drašković je pušten iz zatvora. Ministar policije Radmilo Bogdanović je podnio ostavku.

Rukovodstvo RTV Beograd je bilo smijenjeno, a Studio B i Radio B92 su nakon zabrane nastavili da rade.