Trinaest zemalja članica EU pozvale su danas Brisel da pomogne istočnim susjedima da vakcinišu svoju populaciju protiv Kovida-19, u pismu upućenom Evropskoj komisiji.

“Mislimo da naše granice neće biti sigurne ako ne proširimo našu podršku našim prvim susjedima”, navodi se u zajedničkom pismu šefova diplomatija tih 13 zemalja u koje je agencija Frans pres imala uvid.

Zemlje su Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Švedska.

“Naši istočni partneri su više puta izrazili koliko cijene pomoć EU u Kovid krizi i molili za olakšani pristup vakcini”, podsjetili su potpisnici.

EU već nudi podršku po pitanju vakcina balkanskim zemljama koje nisu članice EU i u decembru je odobrila sumu od 70 miliona eura da im pomogne da pokriju troškove vakcinacije, prenosi agencija Frans pres.

U pismu danas upućenu Briselu moli se da se pruži slična pomoć zemljama koje učestvuju u programu Istočnog partnerstva – Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.

Šefovi diplomatija su naveli da misle da EU treba da ide dalje od sadašnjih inicijativa i da pruži sličnu pažnju i podršku drugim susjedima Unije, zemljama iz Istočnog partnerstva EU.

Portparol Komisije je potvrdio da je to tijelo dobilo pismo i naveo da Brisel već razgovara sa partnerskim zemljama, ali nije dao druge detalje.

Poziv je upućen u vrijeme kada su evropske vlasti suočene sa žestokim kritikama zbog sporog sprovođenja procesa vakcinacija u zemljama članicama. Komisija govori o nedovoljnim kapacitetima proizvodnje vakcina.

EU je do sada odobrila jednu vakcinu protiv korona virusa, Fajzer/BioNTek i očekuje se brzo odobrenje druge vakcine, američke Moderne, za koju je Evropska agencija za lijekove danas dala zeleno svijetlo.