Tradicionalni horski festival “Majske muzičke svečanosti” otvoren je večeras svečanim koncertom u Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da kultura uvijek pronađe svoj put da se održi i da živi, bez obzira na uslove koje “diktira” koronavirus.

Ona je navela da je onlajn format festivala, kako će ove godine biti održane “Majske muzičke svečanosti”, način da kultura nastavi da živi i sigurno je da će udovoljiti zahtjevima publike koja željno iščekuje da se vrati u “stolice pozorišta odnosno koncertne dvorane”.

Trivić je, osvrćući se i na činjenicu da u Bijeljini večeras počinje i tradicionalna pozorišna manifestacija “Dani komedije”, rekla da se bez obzira na epidemiju koronavirusa, mora nastaviti dalje i živjeti u skladu koji ta epidemija diktira.

“Nama je veliko zadovoljstvo što su i ‘Dani komedije’ u Bijeljini pokazatelj da kultura ne posustaje, a ustanove kulture, organizacije ili udruženja građana koji ih pripremaju, pokušavaju da izbalansiraju programske sadržaje, kako direktno dozvoljenom broju publike u salama, tako i široj javnosti korištenjem novih tehnologija putem interneta”, rekla je Trivić.

U Bijeljini se od večeras do 18. oktobra održava 19. horski festival “Majske muzičke svečanosti” na kojem će se ove godine takmičiti više od 30 ansambala, u devet takmičarskih kategorija, kao i 20 solo pjevača. Na festivalu će učestvovati ansambli iz Poljske, Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH, te solo pjevači iz regiona.

Izvršni organizator Festivala je SPD “Srbadija”, koje je, svojim ugledom i brojnim međunarodnim nagradama, uspjelo privući renomirane horove i najuglednije dirigente iz svijeta horske muzike.