I ove godine smo obezbijedili za učenike koji upišu deficitarna zanimanja stipendiju od stotinu konvertibilnih maraka i troškove prevoza ukoliko je to potrebno“, izjavila je gostujući u emisiji BHT1 Uživo ministrica prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Natalija Trivić.

U toku je upis u srednje škole u Republici Srpskoj. Ministrica je kazala je da se đaci najviše prijavljuju za gimnaziju, medicinsku i ekonomsku školu, ali sve više i elekrotehničku koja je prebukirana. Sve veće interesovanje je i za tehničke stručne škole koja imaju zanimanja u vezi s metalnom industrijom „odnosno CNC operaterima koji su budućnost u proizvodnjama širom Republike Srpske“.

„Radili smo standardizaciju zanimanja i neka su potpuno izbačena, a neka nova su uvedena. Moramo da prilagođavamo upisne politike u našim školama da bismo ih prilagodili potrebama tržišta rada u zavisnosti od regije“, kazala je Trivić.

Dodala je da su zajedno sa  partnerima napravili kvalitetnu upisnu politiku koja omogućava da učenici upišu i neka nova zanimanja koja su potreba na tržištu rada.

U najvećem globalnom istraživanju u obrazovanju učenici iz BiH pokazali su funkcionalnu nepismenost.  To su, prema riječima Trivić, očekivane analize koje su imali još prije 2, 5 godine „kada smo se odlučili da krenemo u reformu obrazovanja“.

„Smatrali smo da moramo da mijenjamo paradigmu u smislu kako djeca stiču znanja. Moramo da naučimo djecu kako da razmišljaju, da rješavaju određene probleme jer će im to poslužiti u svakodnevnom životu“, poručila je Trivić.

Naglasila je da je uvedena interaktivnost u procesu izvođenja nastave gdje učenik nije pasivni posmatrač, već učesnik u izvođenju iste.

Ukoliko bude povoljna epidemiološka situacija, djeca će od prvog septembra krenuti na nastavu u punom kapacitetu s tim što će se, kako je kazala ministrica prosvjete i kulture, u procesu izvođenja nastave koristiti nove tehnologije u samoj učinioci.

„Tradicionalan oblik učenja sa upotrebom novih tehnologija je najbolje rješenje“, zaključila je Natalija Trivić.