Kalendar utrka Formule 1 izmijenjen je do kraja sezone, a trke u Turskoj, Meksiku i Brazilu odgođene su za sedam dana.

Formula 1 objavila je danas promjene Velikom nagradom Turske, koja je prvobitno bila zakazana za 3. oktobar, a sada će se održati 10. oktobra.

Termin trke VN Sjedinjenih Američkih Država ostaje 24. oktobra, a za VN Meksika je pomjeren sa 31. oktobra na 7. novembar, dok je trka u Brazilu sa tog datuma pomjerena na 14. novembar.

Planirano je da se održi još jedna trka, lokacija još nije objavljena ali se procjenjuje da bi to mogao biti Katar. Sezona se završava VN Saudijske Arabije 5. decembra i trkom u Abu Dabiju 12. decembra.

Do promjena je došlo nakon otkazivanja VN Japana zbog pandemije koronavirusa. Trka je trebalo da bude održana 10. oktobra.

“Pandemija nastavlja da predstavlja izazov sezoni, ali dokazali smo da se možemo prilagoditi i uvjereni smo da možemo ostvariti rekordne 22 trke ove godine”, rekao je predsjednik Formule 1 Stefano Domenicali i zahvalio se promoterima u Brazilu, Meksiku i Turskoj na strpljenju i fleksibilnosti.

Otkazivanje i odlaganje trka prošle godine na početku pandemije koronavirusa dovelo je do toga da je sezona 2020. počela tek u julu, a 17 trka održano je do decembra.