U povodu nezapamćene tragedije u Tribistovu kod Posušja, u kojoj je osmoro devetnaestogodišnjaka izgubilo živote u novogodišnjoj noći usljed gušenja, Zapadnohercegovački kanton proglasio je tri dana žalosti.

Danima žalosti proglašeni su 2., 3. i 4. januar 2021. godine (subota, nedjelja i ponedjeljak).

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačkog kantona rekao da je ovo velika tragedija koja će obilježiti ovu godinu.

“Tragedija koja će obilježiti ne samo ovu godinu, nego i trajno, pogotovo porodice pogođene ovom tragedijom. Lično ne mogu zamisliti nista teže i tragičnije od gubitka djece u jednoj ovakvoj tragediji. Tu smo da učinimo sve što možemo. Kanton će tokom dana proglasti više dana žalosti”, rekao je Ćosić.

Tomislav Pejić, ministar zdravstva ZHK kazao je da će se raditi obdukcija tijela, te da je nezahvalno u ovoj situaciji govoriti unaprijed o uzroku smrti mladića i djevojaka.

“Izgubili smo osam mladih života, nadam se da na našim područjima više nikada nećemo imat ovakvu tragediju. Napraviće se obdukcija tijela, ja ne bih ništa za sada govorio jer je nezahvalno bilo šta govoriti u ovoj situaciji”, istakao je Pejić.

Foto: Monika Ćubela Savić/BHRT

Istraga je još uvijek u toku i nema službenih informacija o uzroku gušenja, mada se pretpostavlja da su se ugušili izduvnim gasovima od agregata koji je bio u objektu.

Tijela preminulih mladića i djevojaka otkrila je grupa mladih koji su u susjednoj vikendici slavili Novu godinu.

“Jutros u 10 sati dobili smo prijavu da je u mjestu Tribistovo pronađeno više osoba koje su smrtno stradale”, potvrdila je za BHRT glasnogovornica MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona Martina Medić.

Posusje tragedija nacelnik saopstenje

“Povodom tragedije u kojoj je noćas u Posušju izgubljeno osam mladih života, obiteljima nastradalih upućujemo najiskrenije izraze sućuti. Također, molimo sve vlasnike ugostiteljskih objekata da u znak poštovanja prema žrtvama, obustave rad”, saopćeno je iz Ureda načelnika Općine Posušje Ante Begića.