“Ova presuda je od velikog istorijskog značenja jer je Vrhovni sud Kraljevine Holandije potvrdio odgovornost države Holandije za to što nije spriječila ubistvo 350 Bošnjaka koji su u vrijeme početka genocidnih zločina u julu 1995. bili u Potočarima. Radi se o vrlo važnom pravnom presedanu”, izjavila je u razgovoru za BHRT bivša članica tima Haškog tribunala Nevenka Tromp Vrkić.

Ona je podsjetila da Ujedinjeni narodi (UN) imaju imunitet i da nijedan sud na svijetu ne može suditi UN-u, odnosno njegovim predstavnicima na terenu, te da je Holandija izdvojena iz te imunitetske zaštite UN-a, što znači da joj sudi vlastiti sud.

“Znači, Holandija je država koja se obavezuje isplatiti tu štetu. Mislim da će to imati velike implikacije za druge države i za njihovu spremnost da funkcionišu u sklopu UN-a”, smatra Tromp Vrkić.

Ona dodaje da je, s druge strane, kada se gleda na državnu i individualnu odgovornost za genocid u Srebrenici, vrlo interesantno to što Srbija nikada nije tako označena, iako je bila implicirana za zločine genocida, za njegovo nesprečavanje, ali i kao država čiji je vojni i politički vrh planirao genocid, ne samo u Srebrenici nego u cijeloj Bosni.

“Srbija nije bila članica UN-a u to vrijeme, ona je bila susjedna država koja je direktno preko svojih oficira, poput Ratka Mladića, koji je bio general Vojske Jugoslavije, u stvari, planirala i činila zločine”, navodi Tromp Vrkić.

“Mislim da je tu Holandija izvukla deblji kraj jer je preuzela državnu odgovornost i mislim da to ne odgovara istorijskoj pravdi i da bi istorijska pravda bila izjednačenija kada bi žrtve na srpskim sudovima tražile odgovornost Srbije i od Srbije tražile odštetu. Mislim da bi to bila neka bolja i uravnoteženija interpretacija onoga onoga što se desilo u Srebrenici 1995. godine”, kazala je Nevenka Tromp Vrkić.

IZVOR: BHRT