Kandidati opozicionih stranaka pobijedili su na dodatnim izborima za poslanička mjesta u parlamentima tri japanske prefekture, što predstavlja ozbiljan “udarac” premijeru Jošihideu Sugi.

Ishod jučerašnjih izbora je težak poraz vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP) u vrijeme kada se Japan priprema za opšte izbore koji moraju biti održani na jesen.

Pobjede sva tri kandidata koji su imali podršku najveće opozicione Ustavno-demokratske partije (CDP) uslijedile su nakon oštrih kritika Suginog odgovora na pandemiju virusa korona i skandala u LDP.

“Ponizno prihvatamo procjenu glasača. Ispravićemo ono što treba da se popravi”, naglasio je Suga, prenose japanski mediji.

Kandidat CDP Kenko Macuki odnio je pobjedu za poslaničko mjesto na ostrvu Hokaido, gdje LDP nije ni imao kandidata. Dodatni izbori održani su nakon što je Takamori Jošikava, koji je bio ministar poljoprivrede u administraciji bivšeg premijera Šinza Abea, morao da podnese ostavku zbog skandala oko uzimanja mita.

Drugi kandidat CDP Điro Hata preuzeo je poslanički mandat svog brata Jučira Hate, koji je u decembru preminuo od Koronavirusa.

U prefekturi Hirošima Haruko Mijaguši uz podršku CDP i drugih opozicionih partija pobijedio je kandidata LDP Hidenorija Nišitu.

Izbori u Hirošimi održani su nakon što je poslanik LDP iz gornjeg doma japanskog parlamenta Anri Kavaj proglašen krivim za kupovinu glasova na izborima 2019. godnine, a ostavku na poslaničko mjesto podnio je u februaru.