Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da će napustiti Bijelu kuću ako Elektorski kolegij potvrdi pobjedu demokratskog kandidata Joea Bidena na predsjedničkim izborima održanim 3. novembra.

Inauguracija Bidena za novog predsjednika Sjedinjenih Država trebala bi biti održana 20. januara sljedeće godine, navodi Reuters.

Razgovarajući s novinarima na praznik Dana zahvalnosti, Trump je rekao da će, ako Elektorski kolegij formalno potvrdi demokratu Bidena, otići iz Bijele kuće. Ipak, Trump je rekao da će mu biti teško priznati rezultate rekaviši da je tokom izbora “došlo do masovne prevare”.

“Bili su to namješteni izbori…na najvišoj razini”, insistirao je Trump u govoru u Bijeloj kući, ne pruživši konkretne dokaze za svoje tvrdnje.

Biden je na izborima pobijedio s 306 glasova elektora, mnogo više od 270 potrebnih, prema Trumpovih 232. Elektorski kolegij će se sastati 14. decembra, a elektori uglavnom glasaju na osnovu rezultata u svojim državama. Biden je također ispred Trumpa za više od šest miliona u javnom prebrojavanju glasova.

Trump je do sada odbio u potpunosti priznati poraz, premda se ranije ove sedmice, a pod pojačanim pritiskom vlastitih republikanskih redova, saglasio da Bidenov proces tranzicije službeno počne.