Američki predsjednik Donald Trump odobrio sankcije protiv istražitelja Međunarodnog krivičnog suda (ICC) koji provode istragu navoda da su američke snage počinile ratne zločine u Afganistanu.

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo rekao je da Washington neće dopustiti da Amerikancima prijeti “lakrdija od suda”.

Pompeo je kazao na konferenciji za novinare da bi se sankcije mogle primijeniti na članove porodica zvaničnika ICC-a kako bi ih spriječile da posjećuju Sjedinjene Američke Države.

“Mi ne možemo i nećemo mirno stajati dok našim ljudima prijeti ta lakrdija od suda”, izjavio je Pompeo.

Trump je danas objavio izvršni ukaz kojim odobrava američke sankcije protiv službenika ICC-a koji provode istragu optužbi o zločinima američkih vojnika u Afganistanu.

Visoki zvaničnik Tumpove administracije je, ne otkrivajući detalje, izjavio da je istragu “pokrenula organizacija sumnjivog integriteta” – misleći na ICC sa sjedištem u Den Haagu i optužio je Rusiju da ima ulogu u tome.

Ukaz ovlašćuje Pompea da, u konsultacijama s ministrom trezora Stevenom Mnuchinom, blokira sredstva službenika ICC-a angažovanih u istrazi, sudeći po pismu koje je Trump uputio predsjedavajućoj Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koje je objavljeno uz ukaz, prenosi Reuters.