U New Yorku je danas uvodnim obraćanjem Antonia Guterresa, generalnog sekretara Ujedinjenih naroda, počela 74. Generalna skupština UN-a. Dosadašnje zasjedanje obilježio je govor američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je svjetskim čelnicima poručio da pametne vođe stavljaju budućnost vlastitog naroda i zemlje na prvo mjesto.

Najavio je i pooštrene sankcije Iranu ukoliko Teheran nastavi sa, kako je kazao, prijetećim ponašanjem kao što to sada čini.

“Sve dok traje prijeteće ponašanje Irana, sankcije toj zemlji neće biti ukinute, one će čak biti i pooštrene”, kazao je Trump.

Naglasio je da je vrlo važno poduzeti određene mjere protiv Irana, dodajući da svaka zemlja u tom smislu treba hitno djelovati.

“Svaka država ima odgovornost da preduzme određene mjere protiv Irana”, rekao je američki predsjednik te istakao da su Sjedinjene Američke Države u posljednje vrijeme uvele brojne sankcije Teheranu.

Naglasio je da je Iran uprkos sankcijama i kaznama nastavio sa, kako je rekao, istim stavovima i istim ponašanjem.

Foto: Erçin Top – Anadolu Agency

Obrušio se na globalizam, tvrdeći da će svijetu biti bolje ako nacije budu slijedile vlastite interese.

“Budućnost ne pripada globalistima. Budućnost pripada patriotima. Budućnost pripada suverenim i nezavisnim narodima”, rekao je Trump te se dotakao i pitanja mirovnog procesa u Afganistanu, napominjući da je vrlo važno nastaviti raditi na izgradnji mira i sigurnosti.

“Napadi talibana u Afganistanu se nastavljaju, ali nikada nećemo prestati raditi za mir s našim saveznicima”, poručio je Trump.

Govorio je i o Nicolasu Maduru, sadašnjem predsjedniku Venecuele, kojeg je nazvao “kubanskom marionetom”,

“Maduro je kubanska marioneta koju štite kubanski članovi obezbjeđenja. On se skriva od svojih ljudi”, rekao je Trump.

Erdogan: Nuklearna energija bi trebala biti zabranjena svima ili dozvoljena svima

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je upozorio da međunarodna zajednica gubi sposobnost pronalaženja trajnih rješenja za izazove poput terorizma, gladi, bijede i klimatskih promjena.

“Ne možemo sudbinu čovječanstva prepustiti nekolicini zemalja. Još jednom naglašavam da je svijet veći od pet”, rekao je Erdogan u obraćanju na 74. Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, aludirajući na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

“Moramo odmah provesti temeljite reforme u Vijeću sigurnosti UN-a u skladu s pravdom i jednakošću”, dodao je.

Foto: Erçin Top – Anadolu Agency

Pozvao je zemlje članice UN-a da podrže napore Turske u uspostavi sigurnosti u Idlibu kako bi se izbjegle masovne migracije i masakri.

“Turska je najvelikodušnija zemlja u pogledu humanitarne pomoći, domaćin je najvećem broju raseljenih ljudi na globalnom nivou. Turska je također u 2019. godini spasila 32.000 ilegalnih migranata od utapanja u moru”, kazao je Erdogan.

“Mislimo da bi mogla biti organizirana donatorska konferencija pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda kako bi se podržao povratak u sigurna područja u Siriji”, rekao je Erdogan te upozorio i na probleme i nasilje u Palestini.

“Prevladava nepravda u Palestini. Slike nevine žene koju su na ulici ubili izraelski vojnici mora probuditi svačiju savjest. Kakva je uloga i smisao UN-a ako ne uspijeva provoditi vlastite rezolucije protiv Izraela”, kazao je Erdogan.

“Rješenje je uspostava nezavisne Palestine s granicama iz 1967. godine sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom”, rekao je Erdogan.

Poručio je također da bi nuklearna energija trebala biti zabranjena svima ili dozvoljena svima.

Pozvao je da UN da 15. mart, kada je izveden napad u džamiji u Christchurchu, proglasi “Međunarodnim danom solidarnosti protiv islamofobije” te je svoje obraćanje zaključio porukom “sloboda, mir, prosperitet, pravda, mirna i sigurna budućnost za sve”.

Komšić se večeras obraća Generalnoj skupštini UN-a

Zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

On će se danas, prvog dana zasjedanja, obratiti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić će tokom boravka u New Yorku učestvovati i na multilateralnim i bilateralnim sastancima, te imati susrete sa svjetskim zvaničnicima, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.