Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump izjavio je da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) izrazili želju da kupe borbene avione F-35 i da Washington razmatra to pitanje.

Trump je u Bijeloj kući komentirao aktuelne teme i kazao da su UAE zemlja koja nedvojbeno ima novac da plati američke borbene avione F-35.

“To je dobra stvar jer znate da sa nekim zemljama sklapamo ugovore, a da one na kraju nemaju novac da plate robu koju im isporučimo“, kazao je Trump.

Ističući kako je u razgovoru s američkim pilotima saznao da letjelice F-35 imaju veliku prednost jer su nevidljive na radarima.

“Vidjet ćemo šta će na kraju biti u vezi sa željom UAE da kupe avione F-35. Razmatramo to pitanje, a sigurno su pomogli u izgradnji mira na Bliskom istoku“, kazao je Trump.

Komentirajući nedavno dogovoreni sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela, Trump je kazao da mnoge zemlje ubrzano rade na sklapanju takvog sporazuma, a da će u konačnici to učiniti i Iran i da će na Bliskom istoku biti uspostavljen mir.

Trump će se danas sastati s iračkim premijerom Mustafom Al-Kadhimijem, a novinarima u Bijeloj kući kazao je da je SAD već povukao većinu vojnika iz Iraka.

“Izlazimo iz tih besmislenih i beskrajnih ratova. Ustvari, nikada nismo trebali ni ulaziti u njih. Smatram da je slanje vojske u te regije bila najveća historijska greška SAD-a. Nismo trebali uopće biti na Bliskom istoku”, dodao je Trump.

Ističući kako je SAD povukao vojnike i iz kriznih regija poput Sirije i Afganistana, Trump je kazao da je bilo mnogo komentara nakon odluke o povlačenju američke vojske iz sirijsko-turskog pograničnog pojasa.