Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) otputovao je u posjetu Švicarskoj kako bi učestvovao na 50. svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

“Idem u Davos, Švicarsku, da se sastanem sa svjetskim i ekonomskim liderima i u Sjedinjene Američke Države ponovo donesem dobru politiku i dodatne stotine milijardi dolara“, napisao je Trump na Twitteru.

On je također poručio da je SAD trenutno uvjerljivo prva sila u univerzumu.

Trump će danas održati govor na Forumu, a na marginama bi se trebao sastati s brojnim zvaničnicima, uključujući predsjednika Iraka Barhama Saliha, pakistanskog premijera Imrana Khana, predsjednicu Švicarske Simonettu Sommargu i predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Layen.

Prošle godine je Trump otkazao posjetu Davosu i nije učestvovao na Svjetskom ekonomskom forumu zbog blokade rada njemačke administracije.

Na putovanje preko Okeana Trump je sinoć otputovao u jeku suđenja koje je u četvrtak u Senatu počelo za njegov opoziv. Već sutra bi u Senatu trebalo početi saslušanje svjedoka u slučaju optužbi za Trumpovu zloupotrebu položaja.

Na jubilarnom 50. svjetskom ekonomskom forumu u Davosu okupit će se 3.000 zvanica iz 117 zemalja, uključujući i predsjednika ili premijere najmanje 50 država.