Ministrica američkog obrazovanja Betsy DeVos najavila je da podnosi ostavku usljed nereda u zgradi američkog Capitola koji su uzrokovali smrt pet osoba.

U ostavci poslanoj američkom odlazećem predsjedniku Donaldu Trumpu, DeVos je rekla da je vidjela “dovoljno” ove sedmice kada su se Trumpove pristalice sukobile sa policijom, upali u zgradu Capitola i prisilili članove Kongresa da se evakuiraju kada su započeli sjednicu kako bi službeno potvrdili pobjedu Joea Bidena.

“Djeca sve to gledaju i uče od nas. Vjerujem da svako od nas ima moralnu obavezu da dobro prosuđuje i oblikuje ponašanje na koje se nadamo da će se ugledati”, navela je u pismu.

DeVos (63) postalo je najnovije ime na podužem spisku ostavki u Trumpovoj administraciji usljed nereda, među kojima su i američki specijalni izaslanik za Sjevernu Irsku Mick Mulvaney koji je bio bivši Trumpov šef kabineta, te ministrica saobraćaja Elaine Chao koja je u četvrtak najavila njihove ostavke.

Prije toga, Matt Pottinger, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, Stephanie Grisham, šefica kabineta prve dame Melanije Trump, Sarah Matthews, zamjenica šefice Odjela za odnose s javnošću Bijele kuće i Rickie Niceta, socijalni sekretar Bijele kuće, podnijeli su ostavke.

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien i zamjenik šefa kabineta Chris Liddell razmatrali su ostavku, prema izvještajima lokalnih medija.