Koliko je težak migrantski život pokazuje primjer iz šuma u okolini Velike Kladuše. Najviše migranata je na području Unsko-sanskog kantona gdje su prihvatni centri puni. Zbog toga ih nekoliko hiljada bez uslova za život spava na otvorenom. U šumama i napuštenim objektima u Velikoj Kladuši, bez prikladne odjeće, hrane i vode.

Improvizirano šatorsko naselje u šumi kod Velike Kladuše, dom je za gotovo stotinu migranata. Do prije nekidan, ovdje ih je bilo gotovo 400. Većina ih se uputila u Sarajevo dok su neki otišli na gejm, a drugi su ostali da čuvaju šatore ako prelazak preko granice bude bezuspješan.

Mještanin kojeg smo sreli u neposrednoj blizini divljeg kampa nam kaže da trenutno nema problema. Vjeruje da je razlog tome manji broj migranata u šumi, ali poučen iskustvom odranije smatra da će sa zimom doći i problemi.

S obzirom na to da u prihvatnim centrima u kantonu nema mjesta gdje bi se svi migranti mogli smjestiti, osim šume, migranti krov nad glavom traže i u napuštenim objektima.

Samo kilometar od divljeg kampa u kojem smo bili nalazi se napuštena zgrada u kojoj također borave migranti i u kojoj su uslovi nehumani. Unutar zidina te zgrade je oko 50 migranata koji nemaju nikakve uvjete za život pa čak ni vodu. Nagon za preživljavanje ih tjera da sakupljaju kišnicu, a ponekad i da otvore šaht i piju takvu, sanitarno neispravnu vodu.

Iz kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova upozoravaju da će dolaskom snijega i temperaturnih minusa, većina migranata iz divljih kampova i napuštenih zgrada smještaj potražiti u urbanim dijelovima Velike Kladuše, ali i Bihaća. Portparol Uprave policije Ale Šiljdedić smatra da će tada doći do sigurnosnog izazova.