Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković rekao je da ne razmišlja o ostavci poslije neuspjeha u baražu za Evropsko prvenstvo, a da pitanje o smjeni nije za njega.

“Ja se bavim usko stručnim stvarima. Ne razmišljam o ostavkama, naravno, a pitanje o smjeni nije za mene”, rekao je Tumbaković na konferenciji za medije, odgovarajući na pitanja novinara poslije utakmice Lige nacija sa Rusijom.

Srbija je u Beogradu pobijedila Rusiju sa 5:0 u posljednjem kolu Lige nacija, poslije kog je izborila opstanak u diviziji B.

Tumbaković je u najavi utakmice sa Rusijom rekao da će se poslije tog duela “tražiti krivci u glavu” za neuspjeh u baražu za Evropsko prvenstvo, a sada je upitan da li to znači i ostavke u stručnom štabu i rukovodstvu saveza.

“Jako dugo se bavim ovim poslom i bilo bi neozbiljno kada bih sad govorio o analizi. Vrijeme ispred nas zahtijeva temeljnu analizu svega što je napravljeno. Treba izvući šta je dobro i taj naš neuspjeh, na kom se zadržava cijela priča. Niko od nas, a prije svega ja, ne bježi od te odgovornosti. Možemo da napravimo pet ovakvih rezultata, ali ne može to da nas opere ako nismo otišli na Evropsko prvenstvo”, rekao je Tumbaković.

Tumbaković je naveo da je reprezentacija Srbije protiv Rusije pokazala kvalitet i karakter i da će se tek analizirati razlozi poraza od Škotske.

“Ono što je pokazala ova ekipa danas, čak i u Mađarskoj gdje nije bilo rezultata, to je potvrda vrijednosti koje su nedostajale protiv Škotske. Tako nešto mogu da naprave samo igrači koji imaju kvalitet i karakter. Svaka čast momcima”, dodao je Tumbaković.

Upitan je koju bi ocjenu od jedan do pet dao za ciklus baraža za Evropsko prvenstvo i Lige nacija.

“Prioritet je bio plasman na Evropsko prvenstvo, pojedine utakmice smo koristili ili da uigravamo ili pripremamo ili pravimo rotaciju. Ne bih htio da dajem ocjenu. Kada nismo prošli Škotsku, normalno je bilo da pokušamo da ostvarimo rezultat koji nas ostavlja u Ligi B uz pomoć nekih drugih i na sreću smo uspjeli”, odgovorio je Tumbaković.