Turistička zajednica Kantona Sarajevo (KS) organizira niz događaja povodom Svjetskog dana turizma s ciljem okupljanja turističkih djelatnika, predstavnika vlasti, struke i agencija, koji će zajedničkim snagama pokušati unaprijediti trenutni turistički ambijent u Kantonu Sarajevo.

Centralni događaj bit će konferencija “Turizam i ruralni razvoj” posvećena aktuelnoj problematici i pratećim pitanjima ruralnog turizma, pravcima pozitivnog djelovanja, te konkretnim zaključcima o mogućnostima unaprijeđenja stanja i rješavanja problema u turizmu.

Konferencija će biti održana 26. septembra u Sarajevu, uoči Svjetskog dana turizma koji se obilježava 27. septembra.

“Mi za Vas” je tematska konferencija koja za cilj ima suočavanje s problemima u turističkom sektoru te stvaranje temelja Strategije razvoja turizma Kantona Sarajevo.

Na konferenciji, koja će biti održana 10. septembra u Sarajevu, učestvovat će predstavnici Ministarstva turizma i okoliša Federacije BiH, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Udruženja turističkih privrednika BiH, predstavnici resornih ministarstva, turističke zajednice iz Federacije BiH, profesori iz turističke struke i turistički djelatnici. Oni će predočiti stanje turističkog sektora, ponuditi prijedloge za pozitivne promjene definisati viziju turističkog razvoja u turističkom sektoru, te aktivirati nadležne u rješavanje akutnih problema.

Koncem septembra u planu je i održavanje tematske konferencije “Izađimo u susret turizmu”, kojom će Turistička zajednica KS pokušati ukazati kako u trenutno globalno teškoj situaciji pronaći najbolji model za uspješno lokalno djelovanje, uz pomoć predstavnika Planinarskog saveza KS, Gorske službe spašavanja KS, agencija koje se bave outdoor turizmom i ostalih turističkih djelatnika.

Turistička zajednica će po završetku konferencije donijeti zaključke koje će pretvoriti u planove budućeg rada, te inicirati njihovu implementaciju, a sve s ciljem poboljšanja stanja sveukupne turističke privrede u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.