Turistička zajednica KS će uputiti inicijative za prilagođavanjem zakonske regulative stvarnim potrebama i mogućnostima ponuđača turističke ponude u ruralnom turizmu, međusobnim usklađivanjem zakonskih propisa u vezi s turizmom, ruralnim turizmom i ugostiteljstvom, rečeno je , između ostalog na konferenciji koju je organiziorala Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Centralna konferencija „Turizam i ruralni razvoj Kantona Sarajevo“ u organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo održana je danas u Sarajevu, kao jedna od tri konferencije koje ova turistička zajednica organizira u povodu obilježavanja Svjetskog dana turizma.

Konferenciju je otvorila Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, koja je naglasila neophodnost strategije razvoja turizma – koja bi definisala i regulisala između ostalog i ruralni razvoj, a čija je važnost posebno uočena u vemenu pandemije koronavirusa koja je otvorila nove i veće mogućnosti za ovaj vid turističkog djelovanja i napretka.

Podršku konferenciji i nastojanju da se turistički djelatnici suoče s aktuelnom problematikom, pratećim pitanjima ruralnog razvoja i mogućim rješenjima postojećih problema dao je i Draško Jeličić, ministar privrede Kantona Sarajevo.

Panelisti konferencije bili su predstavnici Ministarstva privrede KS, Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA), profesori iz struke, Udruženje Alterural Sarajevo, te uspješna registrovana seoska domaćinstva. Među ostalim učesnicima bili su predstavnici Privredne komore FBiH, Privredne komore KS, Zavoda za zaštićena prirodna područja KS, Zadružni savez FBiH, Udruženje turističkih privrednika BiH, predstavnici općina u Kantonu Sarajevo, Sarajevo Navigator, registrovana seoska domaćinstva, turističke agencije i udruženja.

Na konferenciji je predstavljena nova brošura “Oko Sarajeva”, Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Autor brošure je Tim Clancy a urađena je na bosanskom i engleskom jeziku, koja će narednom periodu biti prevedena na druge jezike te plasirana na emitivna turistička tržišta. Sadržaj brošure čine okolna turistička područja Sarajeva s ciljem da domaćim i stranim turistima bude predočena ideja za nezaboravne izlete na koje mogu otići u blizini Sarajeva.

Konferencija je rezultirala i setom zaključaka koje će Turistička zajednica Kantona Sarajevo uvrstiti u svoj plan budućeg rada i djelovanja prema nadležnim institucijama, te će insistirati na izmjenama, usklađivanjem i poboljšanjem zakonodavnog okvira u dijelu registracije domaćinstava s ciljem definisanja jasnih procedura registracije i uspostave registara.

Također će uputiti inicijative za prilagođavanjem zakonske regulative stvarnim potrebama i mogućnostima ponuđača turističke ponude u ruralnom turizmu, međusobnim usklađivanjem zakonskih propisa u vezi s turizmom, ruralnim turizmom i ugostiteljstvom, te publikacijom istih na adekvatne načine kako bi pružaoci usluga imali jasniji uvid u sve procedure i obaveze.

Zaključeno je da postojeće zakone iz oblasti ruralnog razvoja i seoskog turizma treba implementirati – u skladu sa zakonskom regulativom provoditi registraciju turističkih subjekata, kontrolu pružanja usluga, prijavu boravka i noćenja turista.

Turistička zajednica KS će, u saradnji s nadležnim institucijama i članovima TZKS, aktivno raditi na izradi Strategije razvoja ruralnog turizma KS i druge zaključke.