Bosnu i Hercegovinu u ožujku je posjetilo 41 tisuću 951 turista, što je za 44,7 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali za 20,8 posto manje u odnosu na veljaču, podaci su Agencije za statistiku. I broj noćenja bilježi povećanje u ožujku ove godine u odnosu na prošlu. I dalje su to uglavnom domaći gosti. Turistički djelatnici, koji su pretrpjeli ogromne štete zbog pandemije koronavirusa, s dozom optimizma očekuju ovogodišnju turističku sezonu.

U Bosni i Hercegovini u svibnju je zabilježeno više od 99 tisuća noćenja, što je porast za oko 38 posto u odnosu na isti period lani. Oko 60 posto noćenja ostvarili su domaći turisti. Od stranih turista naviše noćenja bilježe gosti iz Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata te Hrvatske.

NADA JOVANOVIĆ, direktor Turističke organizacije RS

“Za mart – povećanje broja dolazaka i noćenja oko 39 posto, čime zaista možemo biti zadovoljni, važno je da se smiri epidemiloška situacija i da ova imunizacija da svoje efekte. Vidimo da su i u svijetu ljudi već počeli da putuju, vidimo ponovno se održava sajam u Dubaiu, Madridu”.

Federacija BiH, u ožujku ove godine u odnosu na lani, bilježi porast turista za 48 posto. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koja obiluje brojnim atraktivnim destinacijama poput Mostara, Međugorja, Neuma, Blagaja, kažu kako su se stvari počele kretati u pozitivnom smjeru.

ANDRIJA KREŠIĆ, predsjednik Turističke zajednice HNK

“Uglavnom su domaći gosti, 90 posto, ali ima i jedan dio inozemnih iz Republike Srbije, pogotovo kada je riječ o Neumu, među te dvije tisuće gostiju bilo je negdje 5-10 posto gostiju iz Srbije, nešto iz Slovenije i Hrvatske.

No, stara gradska jezgra Mostara i dalje izgleda pusto za ovo doba godine u odnosu na vrijeme prije pandemije. Mogu se sresti, uglavnom, domaći gosti.

Turističke agencije ističu kako se situacija u turizmu polako relaksira, prije svega ubrzanim cijepljenjem stanovništva, kako u regiji, tako i u svijetu. Upravo će o tome ovisiti koja će se zemlja naći na listi poželjnih destinacija. U ljetnoj sezoni, kažu, očekuju veći broj turista i u našoj zemlji.

SANJA KITIĆ KALJŽNY, zamjenik direktora Turističke agencije “Fortuna”, Mostar

“Konkretno se nadamo velikom broju gostiju iz Izraela, znamo da je Izrael dosta procjepio svoje goste, uvode se linije iz Sjedinjenih Država za Dubrovnik, za Sarajevo i ako bude dobra situacija očekujemo i američke goste, već imamo i neke najave. Ima dosta i naznaka po pitanju europskih turista, sve zemlje imaju taj nekakav plan relaksacije graničnih prelaza”.

Iako je teško prognozirati kako će izgledati ova turistička sezona, turistički djelatnici se nadaju se biti uspješnija od lanjske. Trenutno je sve bazirano na domaćim turistima, no pravi oporavak turizma očekuje se tek dolaskom stranih turista.