Spas za turizam Republika Srpska je najavila da će tražiti putem vaučera za putovanja na domaće destinacije, a slično je razmišljanje i u Federaciji BiH. Turistički radnici u glavnom gradu Bosne i Hercegovine današnjim defileom pod sloganom “Ja bih turizam” pozvali su vlast da im pomogne. Iako im pravno i formalno nije zabranjeno djelovanje u vrijeme pandemije koronavirusa, turistički radnici pitaju vlast “za koga će raditi ako su zabranjena putovanja i zatvorene granice”?

Autobusi nemaju koga da voze, nema turista, a prijevoznici zbrajaju gubitke.

“Gubici su veliki, najviše su pogođeni privatni prijevoznici. Ako se uzme u obzir ta distanca neće se moći izdržati raditi, vidite autobus npr ima 50 mjesta, mi bi mogli voziti nekih 20 putnika, ne bi bili ni na nuli”, kaže prijevoznik Fahrudin Kavaz.

Defileom pod sloganom “Ja bih turizam” turističke agencije, hotelijeri i prijevoznici pozvali su vlast da im pomogne.

“Kritikujemo vlast koja je zaboravila granu turizma koja je mnogo važna, koja u ogromnom procentu utječe u našem GDP-u kompletne zemlje, koja zapošljava desetine hiljada direktno odnosno indirektno stotine hiljada ljudi, jer znamo da kada pokrenemo turizam pokrećemo 67 drugih grana”, ističe predstavnica turističkih agencija i hotelijera Aida Terzić.

Očekuju i subvencioniranje plata radnicima u turizmu, izjednačenih sa drugim zabranjenim djelatnostima, radi očuvanja radnih mjesta. Nekad se tražio radnik više, danas sa 100-postotnim gubitkom, u turizmu je viška radnika.

“Želimo da pošaljemo poruku našim građanima, klijentima koji su platili aranžmane i avio karte za ljetovanje u ovoj godini da njihov novac neće propasti, da će on biti iskorišten u iste ili neke druge aranžmane, a ako se to ne uspije u roku koji dogovorimo njima će novac biti vraćen”, naglašava predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH Zoran Bibanović.

Recepcije brojnih hotela prije dva mjeseca su bile puna turista, danas su prazne. Turista nema, hotelijeri nemaju koga dočekati. Kada će hoteli ponovo otvoriti svoja vrata?

“Trenutno čekamo i sve oči su uprte u Vladu šta će odlučiti kako će, kada će doći do tih ublažavanja mjera zabrane. Na svakom ćošku imamo dezinfekciona sredstva koja će gosti moći koristiti, svaki gost će imati svoju masku i rukavice, tako da smo zaista preduzeli sve mjere”, kaže menadžer prodaje Ajla Dudo.

Sarajevska čaršija glavna je turistička destinacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Turista nema. Sada je već gotovo sigurno da turistička sezona ove godine neće biti uspješna, ali turistički radnici se nadaju da još uvijek nije sve propalo.