Predsjednik Udruženja turističkih privrednika u Bosni i Hercegovini Senad Halilović izjavio je da su zahvalni Savjetu ministara BiH što je konačno otvorilo granice za sve strane državljane uz negativan test na koronavirus, ne stariji od 48 sati, ali da svi nivoi vlasti trebaju znati da je ta odluka kasnila više od četiri mjeseca.

Dodao je da je 2020. za turizam, hotelijerstvo, transport i mnoge druge djelatnosti u potpunosti izgubljena.

Halilović je istakao da su udruženja poslodavaca, turističkih privrednika, hotelijera, privredne komore i Federalno ministarstvo za turizam i okoliš proteklih sedam mjeseci koordinisali aktivnosti i uporno i svakodnevno apelovali na VSMBiH da još od 1. juna otvore granice, što se nije desilo i zbog čega naša najugroženija privreda ima gubitke koji do sada iznose više milijardi KM.

“Takvi ogromni gubici prihoda u 2020. će za posljedicu imati manje novca u budžetima u iznosima više od pola milijarde KM. Do kraja 2020. će ti gubici biti znatno veći i tek tada će svima u Savjetu ministara biti jasno kakve su štete proizvele zakašnjele odluke”, naveo je Halilović.

Ipak, dodaje da će im odluka Savjeta ministara omogućiti da poboljšaju poslovne aktivnosti u 2021., kada očekuju značajno povećanje prihoda i nova zapošljavanja.

“Očekujemo da Savjet ministara što prije omogući slobodan ulazak u BiH svim stranim državljanima bez uslovljavanja testom koji je veliki trošak za svakog turistu, a po ugledu na Tursku i druge zemlje koje su svoje procedure u potpunosti pojednostavile i svele samo na mjerenje temperature i bez bilo kakvih troškova, ili da troškove testova u budućnosti pokriva Savjet ministara”, poručio je Halilović.