Ekonomske posljedice koronavirusa već se osjete i u Bosni i Hercegovini. Najugroženija oblast je turizam od kojeg su svake godine i najveća očekivanja, ali i druge grane privrede. Izuzetak nije ni mala hercegovačka Općina Jablanica. Smještajni kapaciteti stoje prazni i zatvoreni, “Korona zakon” na nivou Hercegovačko-neretvanskog kantona još nije usvojen. Opštinski savjet tek treba da donese odluke o pomoći, a privrednici nemoćno sliježu ramenima.

Potreba za smještajnim kapacitetima u općini Jablanica povećava se svake godine i kao idealno riješenje došla je privatizacija Hotela Jablanica u centru grada, koji je otvoren prije nešto više od dvije godine. Vlasnik Hotela, Jusuf Džafić, kaže kako je u njegovo renoviranje uložio 4 miliona maraka. Gostiju je svakog dana bilo sve više, ali onda je došao koronavirus. Hotel je zatvoren već tri mjeseca a 17 radnika je dobilo otkaz.

“Ko god nije dobio prolongiranje u odjelu hotelijerstva može slobodno uzet ključ, meni je Neretva najbliža, u Sarajevu neka bace ključ u Miljacku, zato što ne postoji neko ko može za godinu dana ovaj vid turizma da spasi na ovaj način kako je to sada zamišljeno”, ističe vlasnik hotela i predsjednik Udruge privrednika Općine Jablanica Jusuf Džafić.

Zbog donedavne zabrane putovanja koja je sad na nivou preporuke, ugostitelji teško da će se oporaviti, a potrebno je, smatra Džafić, 10 do 15 godina rada kako bi se uloženo vratilo.

Pomoć privrednici očekuju sa viših instanci, od Federacije Kantona ali i same općine.
Author

“Početkom mjeseca, 4.6. imamo sjednicu OV i na njoj će biti donesene odluke koje smo radili već duži period, odnosno mjere za pomoć pravnim i fizičkim licima”, rekao je načelnik Općine Jablanica Salem Dedić.

Opozicija smatra da se trebalo, i moralo ragovati ranije. Ismet Lulić, predsjednik KO HNK ističe kako je klub vijećnika SDP tražio da općina pomogne u sufinasiranju najnižih plata a pripremili su i set mjera koje će predložiti na općinskom vijeću.

“Da nisu dužni platiti vodu i komunalne takse koje općina nameće privrednicima, to nisu uopšte mali iznosi, znate da imamo hotel u Jablanici, imamo i rastorane i dosta privrednika koji moraju platiti”, ističe Lulić.

Određene mjere prevencije zaraze koronavirusom se popuštaju, ali šteta je već načinjena. Uz svu pomoć koja treba da dođe sa nivoa Federacije ali i kantona, kada korona zakon napokon bude usvojen, pred privrednicima je teška godina.