Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je, tokom višednevne posjete Republici Austriji, u Beču razgovarala sa direktoricom OSCE-ovog Centra za prevenciju sukoba i generalnim sekretarom Tuula Yrjöläom.

Ministrica Turković je navela da BiH razumije vanredne okolnosti s kojima se suočava OSCE, uključujući izazove vezane za globalnu pandemiju COVID-19, koji utiču na organizaciju različitih aktivnosti. Čestitala je na izvrsnoj reakciji na postojeće izazove i na inovativnim alatima koje OSCE uvodi u svakodnevni rad, kako bi organizacija ostala operativna.

Direktorica Yrjölä je preuzela ulogu generalne sekretarke u vrlo zahtjevnom i nepredvidivom periodu, kako zbog pandemije, tako i zbog OSCE-ove političke perspektive.

Govoreći o terenskim misijama, ministrica je istaknula aktivno učešće Bosne i Hercegovine u brojnim misijama OSCE-a na terenu, uključujući i onu najsveobuhvatniju i najzahtjevniju u Ukrajini, gdje je kontigent naše zemlje treći po veličini i čini ga 50 članova osoblja – saopćeno je danas iz MVPBiH.

Naše učešće i interes, dodala je ministrica Turković, jednaki su sada kao i prije šest godina, kada je misija uspostavljena i kada su izazovi bili daleko složeniji.

Kao zemlja domaćin jedne od najvećih misija OSCE-a na terenu, ministrica je istaknula važnost pomoći koja se godinama pruža Bosni i Hercegovini tokom oporavka i izgradnje demokratskih institucija, što općenito uspješnim čini demokratske procese u zemlji.