Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je da se potpisivanjem dokumenata Berlinskog procesa i pridruživanja BiH Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan dodatno intenzivira regionalna saradnja, te ubrzava proces približavanja BiH i čitavog regiona EU.

Turković je nakon što je danas u Sofiji u ime BiH potpisala ove dokumente, rekla da njihovom ratifikacijom cijeli region prihvata standarde Zajedničkog tržišta EU i otvara velike mogućnosti ubrzanja puta ka EU, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Riječ je o dokumentima, čija će realizacija dodatno učvrstiti regionalnu saradnju na bazi četiri slobode EU – sloboda kretanja ljudi, kapitala, usluga i robe, te omogućiti tržištu Zapadnog Balkana da se značajno približi tržištu Unije”, naglasila je Turković.

Ona je dodala da bi zelena i digitalna agenda zemljama regiona trebalo da omogući energetsku transformaciju regiona i približavanje Zapadnog Balkana nivou informatičkog društva EU.

“Treba naglasiti da Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište predstavlja i sektorsku razradu implementacije novog Investicionog plana EU za Zapadni Balkan u iznosu od devet milijardi eura nepovratnih sredstava, te milijardu eura za infrastrukturu i 20 milijardi eura garantne šeme EU za Zapadni Balkan”, rekla je Turković.

Ona je podsjetila da su pokrovitelji Berlinskog procesa Njemačka, Austrija, Francuska, Italija, Poljska, Bugarska, Evropska komisija, kao i Velika Britanija.