Predložena rezolucijao Bosni i Hercegovini koja je u proceduri u Evropskom parlamentu bila je tema razgovora zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sa potpredsjednicom grupacije evropskih konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu Assitom Kanko u Sarajevu.

U fokusu razgovora bile su evropske integracije i aktivnosti Bosne i Hercegovine u pogledu ispunjavanja 14 ključnih reformskih prioriteta te poštivanje ljudskih prava u našoj državi – navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Bilo je riječi i o predloženoj rezoluciji o Bosni i Hercegovini koja je u proceduri u Evropskom parlamentu.

Istaknuto je da napredak Bosne i Hercegovine ka kandidatskom statusu za članstvo u Evropskoj uniji može snažno doprinijeti stabilizaciji i relaksaciji političkih prilika te omogućiti da zajednički fokus bude na reformama i ekonomskom razvoju.

Ministrica Turković je informirala sagovornicu o mjerama koje bh. vlasti poduzimaju u borbi protiv posljedica pandemije virusa korona te situaciji u vezi s nabavkom i isporukom cjepiva.