Želim da iskažem zadovoljstvo konstruktivnim i otovrenim sastanakom delegacija Rusije i Bosne i Hercegovine, gdje smo konstatovali da su odnosi država dobri i da je potrebno poboljštai saradnju, posebno u oblasti ekonomije, kazala je ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Nadam se da će nakon potpisivanja plana konsultacija doći do poboljšanja saradnje u narednom periodu. Posjeta je upriličena kad se obilježava 25. godišnjica od potpisivanja mirovnog sporazuma u Dejtonu.

Iskazan je opredjeljenost i posvećenost poštivanju suvereniteta i integriteta utvrđeni Općim okvirnim sporazum za mir u Bosni i Hercegovini 1995. godine, kazala je Turković.

Moramo pronaći srednji put koji će biti na zadovoljstvo svih naroda u BiH

Istakla je da je poštivanje sudskih presuda neophodnost na teritoriji cijele BiH.

“Treba raditi na otklanjanju problema koji postoje, na krivim percepcijama, negiranju prava jednih drugima. Treba omogućiti da se svačije pravo poštuje od učenja maternjeg jezika do omogućavanja sigurnog povratka na mjesta na kojima su živjeli. U BiH, baš kao što imamo tri člana Predsjedništva BiH imamo i tri različita viđenja o prisustvu međunarodne zajednice i naš put prema euroatlantskim integracijama. Nije lako pronaći kompromisna rješenja, ali ih mi moramo pronalaziti. Ako ne možemo da se usaglasimo, kao naprimjer oko Komisije za integracije s NATO-om, možemo oko komisije koja će kooperirati i koordinirati s NATO-m”, navela je Turković.

Istakla je da postoje i oprečna mišljenja o postojanju i prisustvu OHR-a u BiH.

“Moramo pronaći srednji put koji će biti na zadovoljstvo svih naroda BiH. Mi znamo da su pozicije tu vrlo čvrste i jasne, ali uvijek postoje načini da se postigne i kompromis. Tu je i neprihvatljiv proces izgradnje vjerskih objekata u tuđim dvorištima, pitanje prava na maternji jezik, ubistva povratnika. Ono što nam treba jeste poštivanje zakona, manje korupcije i više reda”, navela je Turković.

Navela je da je zahvalna Lavrovu što ima razumijevanje za sve ove probleme koji postoje u BiH.

“Zahvalna sam što imamo zajedničku želju da se oni otklone. Vrlo uvažavamo sve ono što je do sada učinjeno i nadamo se unapređenju naše saradnje u oblasti ekonomije. Nadam se da će naša saradnja biti još bolja i čvršća. I na kraju u duhu unapređenja odnosa iskazali smo našu zainteresiranost za izlaganje povelje Kulina bana u BiH. Također, spomenuli smo to kao jednu od tema i nadamo se povoljnom ishodu ovog našeg zahtjeva, odnosno zamolbe”, rekla je Turković. 

Lavrov: Smatramo da se svi problemi mogu prevazići razgovorima

Lavrov je ponovio da Rusija smatra da funkcija visokog predstavnika nije u skladu sa realnostima u BiH.

“I BiH i Rusija su multinacionalne zemlje. Drago mi je da su mladi ljudi ove zemlje zainteresovani da uče ruski jezik i studiraju u Rusiji. U godini kada obilježavamo 75 godina od pobjede nad fašizmom izrazili smo privrženost da se suprotstavimo reviziji istorije i zahvalni smo BiH za podršku u UN u tom pogledu”, istakao je Lavrov na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Sagovornici su na sastanku razmotrili situciju na čitavom Balkanu i postigli saglasnost oko potrebe za dijalog.

“Smatramo da se svi problemi mogu prevazići razgovorima i nastavićemo da podržavamo takav stav. Takođe smo govorili o saradnji u međunarodnim tijelima poput OSCE-a, Vijeća Evrope te odnosu sa EU i NATO-om”, rekao je Lavrov.

On je istakao da će sprovođenje plana konsultacija pomoći proširenju odnosa imeđu dvije zemlje.

“Iduće godine je 25 godina od uspostavljanja dipomatskih odonosa dvije zemlje i pozvao sam predsjedavajuće Vijeća ministara da posjeti Rusiju”, rekao je Lavrov.

Podsjetimo dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su da prisustvuju na sastanku sa ministrom Lavrovom. Sa njim se jutros u zgradi predsjedništva sastao predsjedavajući predsjedništva Milorad Dodik.