Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković kazal je kako se njene izjave iskrivljuju i zloupotrebljavaju u javnom prostoru.

Ona je kazala kako je poznat stav Stranke domokratske akcije, kojoj ona pripada, o budućem uređenju Bosne i Hercegovine odranije i već je u nekoliko navrata izazivalo polemike u javnosti.

Dakle, stranka kojoj pripadam, ali i ja lično, smatramo da bi naša država bila najfunkcionalnija sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim. Obzirom da su ovi politički stavovi poznati i uvijek dostupni javnosti, ne vidim razlog za burne reakcije kojima se bespotrebno podižu tenzije.

Također je istakla kako se mnogobrojni politički predstavnici vjerovatno nisu ni udostojili da pregledaju njeno kopmletno gostovanje na Face TV.

Želim da naglasim da iskrivljivanje i zloupotreba mojih izjava, s ciljem skretanja pažnje sa važnih procesa koji se dešavaju i koji slijede, nikome neće donijeti ništa dobro na ovim prostorima. Jasno je da posljednja dešavanja u UN-u, pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD-a i Evropskoj uniji, ali i drugi najavljeni procesi, unose nervozu kočničarima napretka Bosne i Hercegovine, ali je nedupustivo i s gnušanjem odbacujem zloupotrebu i konstruisanje mojih izjava, posebno u kojima su iznesene tvrdnje da sam vrijeđala jedan narod. To sam, podsjećam, i u pomenutom gostovanju demantovala i pojasnila.

Ministrica Turković se složila sa mnogim reakcijama i zahtjevima da je potrebno izbjegavati zapaljivu retoriku, te da je potrebno da uvažavamo jedni druge i poštujemo Dejtonski mirovni sporazum.

Za početak, predlažem da se prestane negirati genocid nad Bošnjacima, da se poštuju sudske presude, da se prestanu veličati ratni zločinci, da se oduzmu odlikovanja ratnim zločincima, da se konstantno ne vrijeđa jedan narod svodeći ga na vjersku skupinu, da se ne vrijeđaju vjerski službenici…

Naglasila je da treba prestati sistemska diskriminacija u Republici Srpskoj, te da se ispoštuje presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i bošnjačkoj djeci omogući izučavanje bosanskog jezika.

Da se iz udžbenika ukloni ratni zločinac Ratko Mladić, da se poštuje član 97. Ustava entiteta RS i da se omogući zapošljavanje u javnom sektoru po popisu iz 1991. godine, da se ukloni ilegalno sagrađena crkva u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju, da se rasvijetle ubistva 13 povratnika u entitetu RS…

Početak rješavanja ovih problema, istinski bi potvrdio da poštujemo zakone, Ustav, Dejtonski sporazum, te da više uvažavamo i poštujemo jedni druge, kazala je Turković.

O pojedincima koji su tražili moje izvinjenje i držali moralne lekcije, ne bih puno govorila. Podsjetit ću da su neki od njih, prema izjavama svjedoka, umiješani u premještanje masovnih grobnica nakon genocida u Srebrenici i ratna dešavanja u Kotor Varošu i Banjaluci, dok su neki, mimo cijelog civiliziranog svijeta, odbili da se 11. juli proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini.