Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković upozorila je danas u Beču da predložena lokacija odlagališta nuklearnog otpada ugrožava bh. nacionalno blago – rijeku Unu i 300.000 stanovnika na sjeveru Bosne i Hercegovine.

U uvodnom izlaganju na Generalnoj skupštini Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) naglasila je da je pandemija Covid-19 suočila svijet s nezapamćenom situacijom, ali dok traje borba za rješavanje te situacije ne smije se zaboraviti poštivanje ljudskih prava, s pravom na život, koji je njihov temelj.

“U sjevernoj Bosni i Hercegovini danas je ugroženo to pravo na život. Zbog predloženog odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, u susjednoj državi Hrvatskoj, ugroženi su životi onih koji žive u blizini rijeke Une, jedne od rijetkih netaknutih i bistrih rijeka u Evropi prema National Geographicu”, podvukla je.

Kako je naglasila predložena lokacija u Trgovskoj gori udaljena je manje od jednog kilometra od granice s Bosnom i Hercegovinom i ta potencijalna lokacija za nuklearni otpad prijeti curenjem u podzemne vode, koje se ulijevaju u rijeku Unu, na koju se stanovništvo sjeverne BiH egzistencijalno oslanja.

“Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine smatra da predloženo mjesto na Trgovskoj gori predstavlja visok rizik za potencijalne zemljotrese, klizišta i poplave. Seizmička područja poput ovog ne udovoljavaju međunarodnim standardima za izgradnju takvog postrojenja za nuklearni otpad”, kazala je ministrica Turković.

Također, istaknula je, da predloženo mjesto predstavlja direktnu prijetnju lokalnim zajednicama, koje broje 300.000 ljudi, koji se svakodnevno oslanjaju na rijeku Unu.

“Potencijalni negativni utjecaji na zdravlje također izazivaju osjećaj straha kod lokalnog stanovništva u obje zemlje, što bi onda moglo dovesti do negativnih socio-ekonomskih utjecaja. Stoga tražimo pomoć Evropske unije i IAEA-a kako bismo pomogli našem susjedu da pronađe sigurno i prikladno mjesto za svoj nuklearni otpad”, dodala je.

To mjesto ne treba da prijeti našim životima i treba biti mjesto koje neće utjecati na bh. nacionalno blago, rijeku Unu.

“Pomozite nam ojačati pravo na život, temelj ljudskih prava, do kojeg iskreno držimo kao zemlja, koja teži da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji”, kazala je u obraćanju ministrica Turković.

Tokom službene petodnevne posjete Republici Austriji, Turković će održati niz sastanaka sa najvišim zvaničnicima nekoliko agencija Ujedinjenih nacija (UN) sa sjedištem u Beču i OSCE-a.

Također, sastat će se i s tri ministra iz Vlade Republike Austrije, te upriličiti sastanak s počasnim konzulima Bosne i Hercegovine u Republici Austriji, najavljeno je iz Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.