Ministar vanjskih poslova BiH Bisera Turković smatra da je današnja odluka Savjeta ministara o neusvajanju prijedloga za olakšavanje viznog režima za Veliku Britaniju, Irsku i Saudijsku Arabiju politički motivisana, te da je time propuštena istorijska šansa da se ublaže negativne posljedice pandemije na turistički sektor.

“Ne mogu pronaći nikakvo opravdanje za ovakav čin. Ali, ovo je možda najbolji odgovor na pitanje zbog čega Bosna i Hercegovina ne napreduje brže i zbog čega je još toliko izazova pred nama”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Turkovićeva smatra da su ove “zlonamjerne opstrukcije” došle od minsitara iz HDZ, a posebno ministra pravde BiH Josipa Grubeše.

U saopštenju se dodaje da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH razmotriti sve zakonske mogućnosti kako bi olakšali izdavanje viza za turiste koji žele doći u BiH, “kako bi spasili što se spasiti može”.

“Spremni smo hitno kadrovski ojačati ambasade te pronaći i druge modalitete u skladu sa zakonom. Ali, ne možemo se oteti dojmu da je nekome cilj bio da se onemogući ekonomski oporavak BiH”, ističe se u saopštenju.